Ultimàtum d'Aragonès a Junts: els membres de la taula de diàleg han de ser del govern
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts al Palau de la Generalitat (EFE)

Ultimàtum d'Aragonès a Junts: a la taula de diàleg només hi vol membres del govern

El president de la Generalitat sobre la taula: "No penso deixar perdre aquesta oportunitat històrica"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut aquest dimarts després de la reunió del Consell Executiu per pronunciar-se sobre el conflicte en el si del govern per la taula de diàleg i negociació.

Aquest conflicte ha esclatat aquest dimarts mateix al matí quan Junts ha fet públics els 4 noms que havia escollit per formar-ne part, i Aragonès els ha rebutjat perquè només 1 forma part del govern.

En la compareixença ha dit que el Consell Executiu ha decidit la composició de la delegació catalana, els membres de la qual seran la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i ell mateix.


"La porta oberta"

Igualment, ha dit que deixa "la porta oberta" perquè Junts proposi els membres del govern de la seva formació per formar-ne part, i que "els incorporarà":

"La composició de la delegació estarà oberta als membres del govern que Junts vulgui. No podem continuar esperant, la defensa de l'autodeterminació i l'amnistia no pot esperar."

"No és una negociació entre partits, és entre Espanya i el seu govern i Catalunya i el seu govern."

Aragonès ha afegit que "no és una qüestió de noms ni de persones concretes", sinó de "confiança en els acords, que són molt clars", i ha demanat "la màxima lleialtat a tothom":

"Hem aconseguit que un president espanyol vingui i que accepti una taula de negociació. No penso permetre que es perdi aquesta oportunitat històrica, un govern de l'Estat reconeix el conflicte i ve a negociar."

"La delegació ha de ser de govern, perquè és la forma de representar el país sencer, perquè a la banda de Catalunya hi seu la representació del país, dona legitimitat i força per anar-hi amb la màxima ambició, i dona un missatge clar."

El vicepresident del govern, Jordi Puigneró, i el president Pere Aragonès, aquest dimarts durant el Consell Executiu (EFE)

El president de la Generalitat ha afegit: "Sempre és millor que les decisions es prenguin per consens", i que quan això no és així, les pren ell.

I ha insistit que si Junts no fa una nova proposta que ell trobi acceptable, la part catalana de la taula la formaran només els membres proposats per ERC:

"La delegació d'ERC es pot ampliar. Quan rebi la proposta dels membres del govern de Junts, ho farem."


Junts no farà nova proposta

Fonts de Junts consultades per Catalunya Ràdio han dit que Aragonès els ha "fet fora" de la taula de diàleg, i han assegurat que, si no canvia de parer i accepta els noms que ja han proposat, aquest dimecres no participaran en la taula.

Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha respost de seguida a Aragonès a Twitter amb el redactat exacte del pacte d'investidura sobre la taula de diàleg o de negociació, que no inclou la necessitat que els membres siguin consellers del govern:


Per la seva part, l'anterior president de la Generalitat, Quim Torra, de Junts, ha recordat que en la primera reunió de la mesa de diàleg, celebrada el febrer del 2020, just abans de la pandèmia, la delegació catalana estava formada "per membres del govern i de fora del govern":


En aquella primera reunió hi van ser Torra i Aragonès, a més dels consellers Jordi Puigneró, llavors responsable d'Administració Pública, i Alfred Bosch, d'Acció Exterior.

La resta eren tres diputats, dos d'ERC, Marta Vilalta i Josep Maria Jové, i una de Junts, Elsa Artadi, a més de l'excap de gabinet de Carles Puigdemont i de Torra, Josep Rius.


"Absolut respecte" de La Moncloa

Per la seva banda, el govern espanyol ha expressat el seu "absolut respecte" envers la decisió d'Aragonès, i ha assegurat que la seva delegació vindrà a Barcelona amb "la millor predisposició". 

N'ha parlat la ministra de Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez García, que ha dit que estan d'acord en què a la reunió no hi assisteixin representants de Junts que no formen part del govern:

"Insisteixo, el marc ha estat sempre el de dues delegacions de treball dels dos governs, no hem contemplat un altre marc i per tant l'àmbit en què aquest govern està disposat a treballar és en l'entesa dels dos governs, no entenem un altre marc i per això donem suport a la proposta que acaba de llançar el president de la Generalitat."

El cap de llista del PSC, Salvador Illa, també s'ha pronunciat sobre el conflicte: ha demanat a Aragonès que convoqui els partits catalans per consensuar propostes per a Catalunya.

Illa ha assegurat: "El diàleg s'ha de produir i és imprescindible", i ha insistit que no es pot trigar gaire a buscar "un mínim consens".

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts al Palau de la Generalitat (EFE)

Els noms de Junts

Tot ha començat aquest dimarts al matí, quan Junts ha fet públic un comunicat amb la seva proposta de persones per la taula de diàleg amb el govern espanyol.

Els escollits eren el vicepresident Jordi Puigneró, el secretari general del partit, Jordi Sànchez, la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, i el vicesecretari general, Jordi Turull.

Presidència de la Generalitat ha manifestat "malestar" pel fet que s'haguessin fet públics els noms abans de consensuar-se, i Junts ha assegurat que havia informat abans Aragonès.


Negociació entre governs

A l'inici del Consell Executiu, el president ha dit als consellers que es tracta d'una negociació entre governs i que no acceptava els noms proposats, perquè només un d'ells és membre del govern.

Els consellers de Junts han demanat un recés de mitja hora, i després d'una altra interrupció, la reunió s'ha acabat poc després de les 12, quan s'ha anunciat que compareixeria Aragonès.

Segons ha transcendit, ha estat el Consell Executiu més tens d'aquesta legislatura:

Pedro Sánchez hi serà

Els últims dies la considerable atenció sobre la taula s'havia centrat en quina seria la data de celebració i, sobretot, si hi aniria el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Finalment, aquest dilluns al vespre, en una entrevista a TVE, Sánchez va confirmar que ell hi seria, tot i que sembla que només assistirà a la primera part de la trobada. El mateix Sánchez va anunciar que la reunió seria aquest dimecres.

El contingut de què es tractarà a la reunió no està tan clar, malgrat que Aragonès ha insistit que vol parlar d'amnistia, d'autodeterminació i d'independència.

Per part del govern espanyol, però, això no s'ha acceptat mai com a temes a tractar, i alguns ministres han expressat l'opinió que s'hi han de resoldre problemàtiques pendents, com ara l'ampliació de l'aeroport.

Aragonès ha expressat reiteradament que per tractar aquest tipus de temes pendents ja hi ha les comissions bilaterals, que s'han d'encarregar de negociar com es concreten inversions i infraestructures.

Recupera íntegra la compateixença de Pere Aragonès:

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut