Aragonès i Puigneró han comparegut després de la reunió de l'executiu aquest dimarts
Aragonès i Puigneró han comparegut després de la reunió de l'executiu aquest dimarts (ACN/Jordi Borràs)

Aragonès treu pit i xifra en un terç el compliment del pla de govern el primer any

El president de la Generalitat, en una compareixença amb el vicepresident Puigneró, assegura que el govern segueix "determinat" en els Jocs d'hivern 2030

RedaccióActualitzat

Pere Aragonès presumeix del primer any de govern i assegura que ja ha complert una tercera part del pla de govern. En concret, ha xifrat en un 33,88% el grau de compliment de les mesures del pla pactat entre ERC i Junts a l'inici de la legislatura. Un nivell que considera "satisfactori".

El president de la Generalitat i el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, han comparegut al Palau de la Generalitat per fer balanç dels 12 primers mesos de govern.

Aquest grau de compliment, l'han desglossat en cinc grans eixos, que han batejat així: per un país verd; per un país de drets, d'igualtat d'oportunitats i de benestar: per un país basat en una economia del coneixement, per un país just i referent democràtic al món, i per un país feminista.

En l'eix verd, asseguren que s'ha avançat un 39,3%, en l'eix social, s'ha complert un 34% dels objectius; en el democràtic, un 9,2% i en l'eix feminista, un 26,3%.


El "bloqueig" del diàleg amb el govern espanyol

Amb tot, Puigneró ha dit que hi ha un repte "superior", que és "avançar per a la resolució del conflicte polític amb l'Estat per fer de Catalunya un objecte polític reconegut internacionalment".

Sobre això, el president Aragonès ha dit que continua defensant la negociació, però reconeix que "és evident que l'evolució fins al moment on està anant com voldríem" i "s'ha de restablir la confiança":

"És imprescindible que el govern de l'Estat es mogui i demostri que realment vol resoldre el conflicte polític amb Catalunya."

En aquesta línia, Aragonès ha insistit que "volem resoldre el conflicte, a partir de l'amnistia i la celebració d'un referèndum d'autodeterminació", que el "millor és que sigui acordat".

Aragonès i Puigneró a la reunió de l'executiu aquest dimarts
Aragonès i Puigneró a la reunió de l'executiu aquest dimarts (Govern)


L'acord pel català està "ben proper" 

En relació amb la defensa del model d'escola catalana, Aragonès ha subratllat que es continua treballant per "sumar el màxim d'actors" i que l'acord està "ben proper". 

El president també ha tornat a agrair l'"esforç" als partits que continuen negociant per tancar una entesa que defensi la immersió lingüística.

Per la seva banda, Puigneró ha admès que "no hi ha garanties al 100%" que la nova norma, que es prepara entre el govern i el Parlament, pugui blindar la llengua i aturar la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules.


"Volem els Jocs d'hivern"

Respecte a la candidatura per als Jocs d'hivern del 2030, l'endemà que el Comitè Olímpic Espanyol va anunciar que plantejarà una proposta tècnica pel fracàs de les negociacions entre Catalunya i Aragó, Aragonès ha subratllat que "volem els Jocs", que segueixen "determinats" i que estan "disposats a fer els passos que facin falta", a l'espera de la proposta del COE.

ARXIVAT A:
Pere AragonèsJordi PuigneróGeneralitat de Catalunya
Anar al contingut