Una competició olímpica als Alps italians
Una competició olímpica als Alps italians

Lambán desconfia del COE i reclama a Sánchez que intervingui en la candidatura dels Jocs

El president de l'Aragó acusa el Comitè Olímpic Espanyol de rendir-se i d'haver acceptat el model "imposat" per la Generalitat de Catalunya

RedaccióActualitzat

Javier Lambán no té cap confiança amb el Comitè Olímpic Espanyol. Així ho ha dit el president aragonès l'endemà que el COE ha anunciat que treballarà en una candidatura tècnica per als Jocs d'hivern del 2030 i ha donat per trencades les negociacions entre Catalunya i l'Aragó per a una proposta conjunta.

El president aragonès, en una compareixença en què només ha admès una pregunta sobre aquesta qüestió, ha acusat la Generalitat d'haver imposat el seu model de candidatura i el COE, d'haver-lo acceptat.

Segons el president de l'Aragó, aquest model posa "l'atracció absoluta dels focus" al Pirineu català --que entén que és el seu competidor comercial-- i devalua el Pirineu aragonès, atorgant-li un "paper de comparsa", en l'àmbit comercial i en el turístic:

"Se'ns va plantejar que la Champions League es jugava al Pirineu català i, al Pirineu aragonès, un torneig de futbol 7."

A més, Lambán diu que està convençut que la candidatura tècnica que elabora l'organisme olímpic espanyol no tindrà canvis: "Serà molt semblant a la que sempre ha defensat la Generalitat de Catalunya".

Javier Lambán en una roda de premsa aquest dimarts
Lambán reclama a Pedro Sánchez que "posi ordre" en la candidatura dels Jocs Olímpics

Malgrat assegurar amb contundència que el seu govern ha perdut tota la confiança amb el COE, també ha apuntat a un altre responsable: Pedro Sánchez. Lambán entén que va ser el president espanyol qui va adquirir el compromís públic, tant amb ell com amb la societat aragonesa, de presentar la candidatura conjunta. Per això, li reclama que s'impliqui directament i "posi ordre":

"Li reclamo que intervingui per evitar que aquest projecte tan il·lusionant definitivament descarrili per la manifesta desigualtat i desequilibri amb què s'està plantejant."

El president de l'Aragó ha recordat que, el setembre passat, va rebre la visita del president Sánchez, així com la del ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, i el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco. Segons ell: "Van venir expressament a dir-nos que la candidatura s'abordaria amb plena igualtat i amb un repartiment equilibrat de les proves, en qualitat i en quantitat". Per Lambán, això no passa.

Amb tot, ha acabat dient: "Sento molt haver arribat a aquesta situació" i lamenta que la negociació, a parer seu, no és pas tècnica, sinó exclusivament política.

Mentrestant, en aquest context, aquest divendres, Pere Aragonès signarà el decret de convocatòria de la consulta del 24 de juliol a l'Alt Pirineu i l'Aran per decidir si Catalunya presenta o no la candidatura.

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics Hivern consulta
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut