Aragonès ha comparegut a la galeria gòtica acompanyat dels altres membres del govern
Aragonès ha comparegut, acompanyat del govern, una hora i mitja després que ho fes Sánchez
Barcelona

Aragonès, després dels indults: "És hora de l'amnistia i d'un referèndum acordat"

El president de la Generalitat defensa la via del diàleg i diu que els indults "són un reconeixement que la condemna va ser injusta"

Irene Vaqué ReigActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat l'amnistia i un referèndum acordat després que el Consell de Ministres ha aprovat els indults als presos del procés.

En una declaració sense preguntes, i acompanyat del govern en ple, a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, el dirigent republicà ha defensat que els indults són "un reconeixement que la condemna va ser injusta" i ha afegit que cal apostar per la política, el diàleg i la negociació i les "solucions que generen més consens":

"És l'hora de l'amnistia i del dret a l'autodeterminació, d'un referèndum acordat, de la solució que genera més consens intern, que assegura l'aval internacional i que garanteix una cohesió social del tot irrenunciable. El pas d'avui ajuda a generar credibilitat en aquest camí, el de la negociació i l'acord per resoldre el conflicte."

En una compareixença de cinc minuts, Aragonès ha afirmat que els empresonats van entrar a la presó "amb el convenciment de no haver comès cap delicte" i en sortiran "amb el cap ben alt" i "les idees intactes". I també amb el convenciment "que és l'hora de respectar la voluntat popular dels catalans".

Aquest és el vídeo de la declaració íntegra del president: 


El president ha destacat que els indults són "un alleujament" però "en cap cas acaben amb la repressió" dels independentistes encausats ni resol la qüestió dels exiliats "amb el president Puigdemont al capdavant ni la causa general contra l'independentisme ni l'amenaça del Tribunal de Comptes". En aquest sentit, ha demanat la retirada de les euroordres, com diu l'informe no vinculant aprovat pel Consell d'Europa.

"Exigim a l'Estat que cessi tota la repressió i que es comprometi a treballar per una sortida acordada del conflicte amb Catalunya", ha remarcat Aragonès, que ha refermat la via de la negociació per resoldre "definitivament" el conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol.

Sortiran en les pròximes hores

Aragonès ha intervingut una hora i mitja després de la declaració institucional del president espanyol, Pedro Sánchez, a La Moncloa per informar dels indults parcials i reversibles.

Aragonès ha comparegut a la galeria gòtica acompanyat dels altres membres del govern
Aragonès diu que els líders independentistes sortiran de la presó 'amb el cap ben alt' (EFE/Quique García)

Els dirigents independentistes sortiran dels centres penitenciaris de Wad-Ras, Puig de les Basses i Lledoners en les pròximes hores. El Suprem ha de rebre la notificació oficial i la sortida s'espera per aquest dimecres al matí. 

De fet, familiars i advocats dels presos han confirmat que sortiran a les 12 del migdia perquè, si no hagués arribat la notificació del Suprem, sortirien amb el permís que havien demanat per Sant Joan. Aquesta és la previsió que fan, com a mínim en el cas dels de Lledoners. 

El govern espanyol ha justificat els indults per "raons d'utilitat pública" i per "restablir la convivència a la societat catalana i a la societat espanyola".

Aquesta mesura de gràcia permetrà als líders independentistes sortir de la presó, però se'ls mantenen les penes d'habilitació. I són reversibles perquè estan condicionats a no cometre un "delicte greu" per un termini d'entre 3 i 6 anys, que varia segons la condemna. S'entén per delicte greu, segons La Moncloa, el que comporti una condemna de més de 5 anys.

El vicepresident i els consellers del govern de l'1-O, la presidenta del Parlament i els líders d'Òmnium i l'ANC han estat més de tres anys a la presó, condemnats per sedició i malversació.

 

 

 

ARXIVAT A:
IndultsPere AragonèsERCJuntsProcés catalàOriol JunquerasJosep RullJordi TurullRaül RomevaJoaquim FornCarme ForcadellDolors BassaJordi CuixartJordi SànchezIndependència
Anar al contingut