Embaràs i Covid: més risc de complicacions si la mare té símptomes
El risc només augmenta si l'embarassada té Covid amb símptomes (Pixabay)

Embaràs i Covid: més risc de complicacions si la mare té símptomes

Un estudi fet a 18 països demostra que les dones amb Covid tenen un 50% més de probabilitats de presentar complicacions durant l'embaràs, però si la Covid és asimptomàtica el risc és el mateix que si no es tingués la infecció

La Covid-19 augmenta el risc de complicacions durant l'embaràs i el part per a les mares i els nadons. És la conclusió de l'estudi INTERCOVID, coordinat des de la Universitat d'Oxford, que aporta, per primer cop, informació comparativa sobre els efectes del coronavirus SARS-CoV-2 en l'embaràs.

L'estudi l'ha dut a terme un equip internacional format per més d'un centenar d'investigadors de 43 hospitals en 18 països de quatre continents. Entre els autors hi ha Nerea Maiz, especialista del Servei d'Obstetrícia de l'Hospital Vall d'Hebron i investigadora del grup de Medicina Materna i Fetal del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Els resultats s'han publicat a la revista JAMA Pediatrics.

L'estudi es va fer entre març i octubre del 2020 amb 706 dones embarassades diagnosticades de Covid i 1.424 més sense infecció. Inclou hospitals de països amb diferent nivell socioeconòmic i per això permet comparar l'impacte de la Covid en diferents situacions.

Així, l'estudi demostra que les dones amb Covid tenen un 50% més de probabilitats de presentar complicacions durant l'embaràs, com part prematur, preeclàmpsia --hipertensió arterial durant la gestació- o ingrés en UCI.


Diferències amb sìmptomes o sense

En canvi, si bé el risc de mort també sembla augmentar, els autors destaquen que el nombre d'embarassades que tenen complicacions en països desenvolupats és molt baix.

Tot i així, també hi ha diferències si la Covid és asimptomàtica, que no comporta risc, com explica la doctora Maiz:

"Hem pogut demostrar que els riscs, tant per a la mare com per al nadó, en les embarassades asimptomàtiques són similars que els de les embarassades no infectades."

Pel que fa als nadons, els de mares infectades tenien gairebé tres vegades més risc de complicacions mèdiques greus i de ser ingressats a l'UCI neonatal. Això es devia, principalment, a l'increment de parts prematurs.

El 12,1% dels nadons de dones portadores del virus també van donar positiu. Els autors creuen que una explicació seria la contaminació en el moment de las cesària, perquè en el subgrup en què es va fer aquesta operació el percentatge de nadons infectats era del 72,2%.

Els investigadors també recorden que fins ara el virus no s'ha trobat mai en la llet de dones infectades i, per tant, la transmissió per alletament no es pot produir.

De fet, un estudi recent de Sant Joan de Déu mostrava que la llet materna de dones vacunades amb Pfeizer conté anticossos contra el SARS-CoV-2 i podria transferir protecció.

Els autors reconeixen certes limitacions de l'estudi, perquè es basa només en dones hospitalitzades i amb diagnòstic de Covid en el tercer trimestre d'embaràs. Per això, afirmen que l'efecte de la Covid en etapes anteriors de l'embaràs mereix urgentment més recerca.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut