La llet de mares vacunades amb Pfizer té anticossos que protegirien el nadó de la Covid

Un estudi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu obre la porta a què l'administració de les vacunes d'ARNm pugui tenir un efecte protector en els infants alletats, sense provocar efectes adversos

Xavier DuranActualitzat

La llet de les dones lactants que han estat vacunades amb Pfizer-BioNTech conté anticossos específics contra el coronavirus SARS-CoV-2. Així ho demostra un estudi dut a terme pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu a Sant Boi de Llobregat.

L'estudi s'anomena LacCOVID i ha estat coordinat per Erika Esteve Palau, metgessa adjunta, i Vicens Díaz de Brito, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital de Sant Boi. Si bé encara no ha estat revisat, els primers resultats es poden veure a la web MedXriv.

L'estudi sorgeix de la constatació que professionals sanitàries volien vacunar-se contra la Covid sense abandonar la lactància. Si bé les embarassades i les dones lactants han estat excloses dels assaigs clínics, hi ha consens científic que les vacunes basades en l'ARNm (ARN missatger), com les de Pfizer-BioNTech i Moderna, són segures. En recomanen l'administració quan el risc de contraure la malaltia sigui més elevat que el dels possibles efectes secundaris.

Erika Esteve mateix és mare d'un nadó nascut el 2020 i volia vacunar-se i seguir alletar l'infant. Va constatar que no hi havia gaire informació sobre la vacunació en aquest grup de població i va decidir emprendre una recerca. Era el mes de febrer.

En l'estudi hi participen ella i 31 professionals sanitàries més del centre. Cap no ha patit prèviament la Covid i abans de cada presa de mostres de sang i de llet se'ls torna a fer el test per assegurar que segueixen sense infecció pel SARS-CoV-2.
 

Anticossos a la sang i a la llet

A l'espera de completar l'estudi, ja es coneixen els resultats amb les primeres 18 dones que han finalitzat el seguiment. Totes estan o han estat en primera línia en l'atenció sanitària. La seva mitjana d'edat és de 37,8 anys i el temps mitjà de postpart és de 18,7 mesos.

Se'ls han extret 52 mostres de llet materna i de sang en tres moments diferents: després de rebre la primera dosi de la vacuna, dues setmanes després d'aquesta i quatre setmanes després de la segona dosi.

S'ha vist que els anticossos contra el SARS-CoV-2 s'incrementen notablement després de la segona dosi i que els nivells en sang d'IgG (immunoglobulines G, un tipus d'anticòs) estan correlacionats amb els nivells en la llet materna.

Això permetria fer, en un futur, un càlcul aproximat dels nivells d'IgG vacunal en llet materna únicament amb una anàlisi sanguínia de la mare.

Segons els autors, aquests resultats obren la porta a què l'administració de les vacunes d'ARNm contra la Covid pugui tenir un efecte protector en els infants alletats, sense provocar efectes adversos ni en les mares ni en els seus fills.

També creuen que els resultats han d'encoratjar les dones lactants que estiguin donant el pit a rebre aquestes vacunes sense interrompre l'alletament.
 

La llet de mares vacunades amb Pfizer té anticossos que protegirien el nadó de la Covid
La presa de mostres i els anàlisis s'han fet a Sant Boi (Parc Sanitari Sant Joan de Déu)


Estudis a Israel i als Estats Units

Dos estudis més, ja revisats, han arribat a resultats semblants. Un s'ha fet a Israel, l'encapçala Sivan Haia Perl, del Centre Mèdic Shamir, i s'ha publicat a JAMA Network.

Els autors van fer un seguiment d'un grup de 84 dones que alletaven de manera completa o parcial i que van rebre les dues dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech. Van constatar una presència important d'anticossos específics contra el SARS-CoV-2 des de dues setmanes després de rebre la primera dosi. La concentració s'anava incrementant amb rapidesa.

Un altre estudi s'ha dut a terme amb un grup molt més reduït de mares lactants. Aquesta recerca es va fer a la Universitat Washington de St. Louis, Estats Units, i els resultats es publiquen a l'American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Aquest estudi es va fer amb cinc infermeres que alletaven infants i que havien proporcionat mostres de llet congelada. Les anàlisis fetes des d'abans de la vacunació amb Pfizer-BioNTech fins a 80 dies després de rebre-la indiquen la presència d'anticossos des de quinze dies després de la primera dosi i una resposta que es manté almenys gairebé tres mesos.

Al cap d'aquest temps el nivell d'anticossos era prou elevat com per fer pensar que la protecció es manté durant més temps.

Segons la primera autora de l'estudi, Jeannie Kelly, professora d'obstetrícia I ginecologia, hi ha tanta desinformació sobre aquest tema que espanta les mares que cal mirar cap a la ciència:

"Hi ha hagut almenys 70.000 dones embarassades vacunades contra la Covid sense proves de cap dany. Sabem ara que la infecció de Covid és més greu durant l'embaràs i que el principal benefici de la vacunació és proporcionar protecció a les mares abans que estiguin malaltes, cosa que pot ser perillosa també per als seus fetus."

Un estudi fet als Estats Units I Bangladesh i publicat el 2013 a la revista PLoS One ja mostrava que les dones lactants vacunades contra la grip passaven cert grau de protecció als seus fills. Ara apareixen aquests estudis que confirmen el mateix amb les vacunes de la Covid basades en ARNm. No hi ha dades sobre si les basades en adenovirus, com Oxford/AstraZeneca, tenen el mateix efecte.

La mare pot transmetre protecció fins i tot abans de l'alletament. Hi ha hagut casos de dones vacunades contra la Covid que han donat a llum nadons amb anticossos. El primer cas del món es va donar a Florida i n'hi ha hagut un altre a Eivissa.

 

Les mares amb Covid, també

Les dones que tenen Covid també passen anticossos als fills, segons un estudi fet als Estats Units i encapçalat per Ryan M. Pace, de la Universitat d'Idaho. S'ha publicat a la revista mBio.

Els autors van analitzar la llet de 18 dones diagnosticades de Covid. No hi van detectar el coronavirus, però el 76% de les mostres tenien anticossos específics IgA contra el SARS-CoV-2 i el 80% tenien anticossos IgC. El 62% de les mostres neutralitzaven, al laboratori, el coronavirus.

La conclusió dels autors és que no hi ha cap prova que la infecció passi al nadó per la llet materna. Al contrari, recomanen que les mares diagnosticades amb Covid lleu o moderada continuïn alletant perquè passen protecció contra el coronavirus als infants.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut