"Em van partir en dos": surt d'una secta gairebé 10 anys després

L'empresa Curso Genius continua captant joves cada dia als carrers de Barcelona amb promeses de tècniques d'estudi, però acaba sent una estructura piramidal per sumar nous adeptes

Marta Freixanet / Ferran MorenoActualitzat

Després de gairebé 10 anys en una secta, n'ha aconseguit sortir. Va fer el que els psicòlegs en diuen el clic. Ara està bé, però ha estat un procés dur: "Vaig estar amb un estrès posttraumàtic de cavall. Vaig estar medicada i amb psicòloga diverses vegades per setmana perquè somiava que em volien venir a matar."

Va perdre la relació amb els seus pares, els seus amics i la que fins llavors era la seva parella.

"Quan surts has de refer la teva vida. No tens estalvis, no tens estudis... Tens molta feina i t'has d'ocupar de tu."

Havia desconnectat del seu entorn, però també de la resta del món. "Tot el que va passar amb Catalunya i l'1 d'octubre... No em vaig assabentar de res. Quan vaig veure vídeos vaig al·lucinar."

Qui hi ha al darrere de tot plegat és l'empresa Curso Genius. Van néixer a Itàlia, però tenen seus a cinc països europeus i un dels llocs on tenen més presència és a Barcelona, amb l'oficina principal a plaça Urquinaona. Ens ho explica una de les víctimes, que vol mantenir l'anonimat.

"Encara no s'ha denunciat ni s'ha fet res perquè quan surts d'allà l'últim que vols és reviure el que has viscut."

La nostra testimoni passava per una situació familiar complicada i això tenia conseqüències en els seus estudis (3Cat)

La captació al carrer amb un fulletó

Tot comença amb una escena tan quotidiana com quan algú amb una carpeta t'atura pel carrer per oferir-te alguna cosa. En aquest cas, es tracta de nois i noies que aturen altres joves.

Per això es col·loquen en llocs molt concorreguts com plaça Catalunya o a fora de les universitats. Els donen un fulletó on només hi ha una foto i una frase que diu: "I si fossis un 10?"

Davant la intriga d'aquesta pregunta, en volen saber més. El que ofereixen són cursos de memorització que prometen ser infal·libles.

Per convence'ls, els fan una demostració. "Digue'm 20 números aleatoris." La conversa continua i quan ja ha passat una estona i qualsevol ja els hauria oblidat, els repeteixen els números. Del dret, de l'inrevés o saltats.

Es guanyen la seva confiança i ja els tenen al sac. Així que quan els conviden a una videotrucada per fer-los demostració més extensa de les tècniques que ensenyen no és difícil que acceptin.

Tot comença amb una escena tan quotidiana com quan algú amb una carpeta t'atura pel carrer per oferir-te alguna cosa (3Cat)

La videotrucada pot ser en grup o individual. En tot cas, dues hores on, entre més trucs de memorització, els van venent un curs intensiu de cap de setmana que promet que els canviarà per sempre més la manera d'estudiar.

Com que el curs valdrà diners, i qui sap si per contribuir a l'aparença inofensiva de tot plegat, a la videotrucada de vegades també hi fan connectar-se els pares.

El preu, però, no arriba fins al final de tot: 2.547 euros que si s'afanyen a reservar poden quedar en 1.947.

Els insisteixen en l'oportunitat de fer la paga i senyal en aquell mateix moment, per no perdre el descompte o perquè el curs s'omplirà tan ràpidament que es quedaran sense plaça. Després, si cal, ja ho podran acabar de pagar a terminis.
 

L'emoció dels primers cursos i l'inici d'una història fosca

Els que assisteixen al curs diuen que les tècniques funcionen i els joves aconsegueixen fer coses de les quals mai s'haurien imaginat capaços.

Els trucs que els formadors de Genius els han ensenyat no els han descobert ells. Es tracta de les conegudes com a tècniques de Campayo, que es basen en els aspectes visuals, associatius i emocionals de la memòria.

Per alguns assistents, el seu contacte amb el curs Genius s'acabarà aquí, però per altres, aquest serà només l'inici d'una història molt més llarga i fosca que si sabessin com acabarà ni tan sols començarien.

"Un conegut em va dir que li havia canviat la vida, que havia sigut un abans i un després i m'hi vaig apuntar."

La nostra testimoni passava per una situació familiar complicada i això tenia conseqüències en els seus estudis: "Al curs veig que les tècniques funcionen molt bé amb coses pràctiques dels meus apunts."

Ensenyen trucs de memorització que es basen en els aspectes visuals, associatius i emocionals de la memòria (3Cat)

No només la va ajudar en aquest àmbit, sinó que també es va convertir en un lloc amable on s'ho passava bé. Gradualment, però, es van anar deixant les tècniques de memorització en segon pla i s'hi va començar a parlar, sobretot, de creixement personal:

"Et deien que no només som un cervell, que també som emocions i que també afecten els estudis. Amb aquesta excusa et començaven a parlar de la relació amb els teus pares i et feien pensar que per ser feliç havies de canviar coses."

És en aquest punt quan li ofereixen entrar en una acadèmia d'introspecció personal anomenada Soft Skills Academy: "Em sentia com si fos una família on jo estava entrant. Realment em feien sentir estimada i això m'enganxava a tornar-hi cada setmana."

Els seus companys d'acadèmia es van convertir en els seus amics i amb qui passava gran part del seu temps.

El retir definitiu, un curs només per als millors

En aquesta acadèmia els parlaven d'un exclusiu retir de cap de setmana al qual només els millors podien accedir: el curs Eagle. 

"L'Eagle és com el curs definitiu que et canviarà la vida al 100%, on podràs superar les teves inseguretats, els teus traumes... Et venen que seràs una persona nova."

Per entrar-hi cal superar un exhaustiu examen de memòria i aconseguir nous inscrits al curs Genius: "Una de les coses que et deien és que tu no pensessis en l'inscrit en si, sinó que tu pensessis en què estaves donant l'oportunitat a algú a canviar la seva vida com ells havien fet amb tu".

Qui ha fet l'Eagle no pot explicar què s'hi fa. L'única manera de descobrir-ho és assistint-hi: "Em van dir que serien tres dies en què jo no podia tenir cap estímul extern. Em van treure el mòbil i el rellotge perquè no sabés l'hora. També van tapar les finestres perquè no pogués veure la llum del sol ni saber quina hora era."

Al principi, en una videotrucada, els venen un curs intensiu de cap de setmana (3Cat)

A l'Eagle, els participants no poden parlar entre ells i ni tan sols tenir contacte visual. Tenen prohibit prendre cafè, xiclets o qualsevol altre estimulant. I han d'estar en tot moment acompanyats per un instructor, també per anar al lavabo i per dormir.

"Si ell volia et podia fer un petó, simplement perquè per ser instructor podia fer el que volia. I tu et senties afortunada per haver estat escollida."

Durant les dinàmiques, cada participant ha de sortir davant de la resta i sotmetre's públicament a un interrogatori amb preguntes de tota mena: "Et fan qualsevol tipus de pregunta, des de la teva orientació sexual a què penses del sexe, també et pregunten com és la teva estructura familiar, quins són els teus traumes, si els has superat o no... Surts d'allà confosa, però et diuen que la confusió és part del canvi."

En acabar el retir, els comencen a parlar a la possibilitat de muntar la seva pròpia franquícia Genius i guanyar-s'hi la vida.

"Has de fer inscripcions perquè quan tu ets un líder i tens un creixement personal alt, ets capaç de tenir el carisma suficient per convèncer la gent, perquè la gent faci el que tu vulguis, per tant, que s'apunti al curs. "

La seu a Urquinaona de Curso Genius
Curso Genius és a cinc països europeus i un dels llocs on té més presència és a Barcelona, amb la seu a Urquinaona (3Cat)

Convivència en comunitat i amb regles estrictes

Per això primer cal anar a viure tots junts i dedicar-se exclusivament a aconseguir inscrits al curs de dilluns a diumenge.

"Vivíem com podíem, la veritat. Vivíem tots a la mateixa casa. I compartia llit, sempre he compartit llit. No podies entrar a casa fins que tots aconseguíssim l'objectiu. Si arribaves tard era multa, i les multes eren amb bizums a l'instructor."

Però passen els anys i la promesa de la franquícia pròpia no arriba mai. "Sempre ens deien que encara no n'hi havia prou, que encara no estàvem prou preparats per ser instructors."

El seu únic destí és continuar fent captació, eixamplant la base i enriquint qui hi ha al capdamunt de l'empresa, que, per ara, no ha tingut cap conseqüència legal pel seu modus operandi.

 
ARXIVAT A:
Xarxes socials
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut