Què tenen a veure amb Mart els "volcans d'aigua" del Pallars, gairebé únics a Europa?

Es busquen padrins per als doms de tova calcària, una formació geològica excepcional que fora d'Europa només es troba a Austràlia i als Estats Units

RedaccióActualitzat

Al Mont de Conques, al Pallars Jussà, hi ha cartografiats onze doms de tova calcària, una mena de "volcans d'aigua" que són gairebé únics a Europa. Només se'n troben a Polònia i, fora del continent, als Estats Units i a Austràlia.

Els doms del Mont de Conques, que són dins el Geoparc Orígens, han estat utilitzats com a models per a l'estudi de doms identificats al planeta Mart, com els que hi ha a l'interior del cràter Crommelin, que es podrien haver format en condicions similars.

L'estany petit de Basturs, rodejat de vegetació
Els estanys de Basturs formen part del complex de toves del Mont de Conques, una formació geològica única a Europa (Marta Lluvich / ACN)

De fet, per a la formació d'un dom calen unes condicions molt especials: "Hi ha d'haver una font d'aigua subterrània que surti en un punt on les característiques del terreny siguin molt planes", explica el coordinador científic del Geoparc Orígens, Xavier Mir. A més, l'aigua ha de contenir un alt percentatge de carbonat càlcic.

Quan es donen totes aquestes característiques es crea una morfologia dòmica molt semblant a un "volcà d'aigua". Aquestes morfologies es formen al llarg de mig milió d'anys aproximadament.

L'estany de Basturs amb poca aigua, al Pallars Jussà
L'estany de Basturs l'abasteix aigua subterrània carregada de carbonat càlcic (Marta Lluvich/ACN)

"Apadrina una roca" per protegir els doms

El Geoparc Orígens es va adherir fa més d'un any al programa "Apadrina una roca" de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME). De moment, però, cap voluntari s'ha interessat pels doms de tova calcària del Pallars.

Xavier Mir anima els ciutadans a apadrinar "un lloc tan emblemàtic en l'àmbit científic però potser poc conegut en l'àmbit local". Aquest gest és totalment gratuït i l'objectiu és que els padrins cuidin la seva roca i vetllin perquè es conservi.

ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambient
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut