Vista de la pisa forestal que arriba al poble de Tor

Els veïns de Tor barren el pas de vehicles a la pista forestal que va cap a Andorra

La muntanya és propietat dels veïns del poble, on ja no hi viu pràcticament ningú a l'hivern, i ara han decidit que ja no volen que la pista torni a ser un anar i venir de vehicles

RedaccióActualitzat

El poble de Tor, al municipi d'Alins, només té 13 cases i a l'hivern no hi viu ningú, però la pista forestal que neix al poble i va fins a Andorra és un anar i venir de vehicles. Tot i que ningú de Tor no vol parlar amb periodistes --ni tan sols el matrimoni que regenta l'únic restaurant que hi ha-- se sap que, de moment, han decidit posar dues tanques a la pista.

És la manera que han trobat per posar fi a la destrossa de la pista forestal que suposa el pas de vehicles que utilitzen el camí per travessar ràpidament la frontera, antic pas de contrabandistes. La decisió la poden prendre perquè la muntanya és propietat seva, dels veïns, i l'Ajuntament d'Alins, amb l'alcalde Manel Pérez Cantalosella al capdavant, els ho ha d'autoritzar, però no hi veu inconvenient.

"Jo ho veig bé, perquè durant l'hivern aquella pista es fa molt malbé. Aquest any, per exemple, els veïns, els mateixos propietaris de Tor, s'han gastat 20.000 euros per arreglar la pista."

Cartell informatiu a la pista forestal que uneix Tor amb Andorra

Un poble tip de ser un focus mediàtic

De moment, les dues tanques que han instal·lat, una al Coll de Cabús i l'altra a l'entrada del poble, estan abaixades, però es poden obrir. Quan arribi el fred les tancaran del tot. I caldrà veure què passa a l'estiu.

Són set quilòmetres de pista forestal que pugen fins a 2.300 metres i els animals que hi transiten normalment no trigaran a baixar-ne pel fred.

Recordem que les disputes judicials entre veïns mal avinguts per la propietat de la muntanya van provocar 3 morts a finals del segle passat. Tor es va convertir, contra la seva voluntat, en protagonista de llibres i documentals, i n'estan farts de ser focus mediàtic.

ARXIVAT A:
MobilitatTurisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut