Imatge d'arxiu d'un talibà armat amb un fusell M-16 entre una multitud (Europa Press/Oliver Weiken)
Imatge d'arxiu d'un talibà armat amb un fusell M-16 entre una multitud (Europa Press/Oliver Weiken)

Els talibans fan la primera execució pública des del retorn al poder

El mes passat, el líder espiritual del règim va demanar als jutges que endurissin les condemnes

Quan fa més d'un any del retorn dels talibans al poder de l'Afganistan, aquest dimecres hi ha hagut la primera execució pública reconeguda pel règim, a Farah, una província de l'oest del país. 

L'home, anomenat Tajmir, estava condemnat per apunyalar una persona fins a la mort l'any 2017.  Així ho han dictaminat tres tribunals, que han investigat el cas amb l'autorització del líder espiritual suprem. 

Segons el portaveu talibà, Zabihullah Mujahid, l'assumpte "s'ha examinat de forma molt precisa". 

El mes passat, el líder espiritual suprem talibà ja es va reunir amb els jutges del país i els va comunicar que havien de dictar càstigs coherents amb la xaria, en aquest cas, la llei del talió.

A l'execució hi han assistit una dotzena d'alts funcionaris talibans, a més del viceprimer ministre Abdul Ghani Baradar i el ministre de l'Interior, Sirajuddin Haqqani. També hi eren presents els ministres d'Afers Exteriors i d'Educació, inclòs el cap de justícia de l'Afganistan. 

Les autoritats del règim no han especificat de quina manera han executat Tajmir. 

 

 

Càstigs que no es veien des dels 90

L'execució pública d'un home culpable d'assassinat no és una novetat sota el règim talibà. 

Les execucions i les lapidacions públiques van ser una constant a l'Afganistan entre 1996 i 2001, l'anterior etapa dels talibans al poder. 

Amb la caiguda del règim durant la guerra amb els Estats Units, aquests càstigs van ser abolits pels governs afganesos amb el suport estranger, tot i que la pena de mort es va mantenir legal a l'Afganistan.

Ara, en el gairebé any i mig que fa que són al poder, els talibans han portat al país a una de les pitjors crisis econòmiques del món, enmig d'un retrocés dels drets humans.

Al novembre, el Tribunal Suprem també va anunciar que les dones i homes acusats de delictes com el robatori o l'adulteri serien fuetejats públicament

Aquesta mesura va ser criticada per un portaveu de l'Oficina de Drets Humans de les Nacions Unides, que va demanar a les autoritats del país que aturessin immediatament les fuetades públiques a l'Afganistan.

Les promeses d'obertura que van fer els talibans en arribar al poder no s'han complert, al contrari, ha retornat el sistema repressiu, especialment cap a dones i nenes, que són les que més ho han patit.

A partir de la interpretació més radical de la xaria o llei islàmica, les dones no tenen dret a l'educació i són poques les que poden treballar.

 

Execucions no reconegudes pel nou règim

Segons l'agència France Presse, els talibans ja han fet diverses execucions i tortures públiques des de la seva arribada al poder, però aquesta és la primera que ha comunicat el règim oficialment.

Per les xarxes socials han circulat vídeos de combatents talibans executant i torturant persones pel carrer, acusades de diverses infraccions.

També hi ha informes de flagel·lacions per adulteri en les zones rurals del país, però és difícil trobar-ne informacions provinents de fonts independents. 

 

 
ARXIVAT A:
AfganistanTalibans
Anar al contingut