Caos, col·lapse i trets a l'aeroport de Kabul per fugir com sigui de l'Afganistan

Almenys 5 persones haurien mort a trets o per una estampida, i d'altres han caigut al buit després d'agafar-se al tren d'aterratge dels avions que s'enlairaven

Judith Casaprima SaguésActualitzat

L'aeroport de Kabul és des d'aquest diumenge l'escenari d'una evacuació in extremis, enmig del caos, amb centenars de civils afganesos que volen fugir del país després de la presa de poder dels talibans. Confusió sobre la causa d'almenys 5 morts per trets o per l'estampida d'una multitud que volia pujar a un avió. Soldats nord-americans, que controlen l'aeroport, haurien disparat a l'aire per dispersar-los. Altres s'agafen al tren d'aterratge dels avions que s'enlairen, i cauen al buit perquè els és impossible aguantar-se aferrats al fusellatge. 

Tropes britàniques també han arribat a la capital per portar a terme la repatriació de funcionaris i personal civil en una situació que s'ha precipitat. El secretari de Defensa britànic, Ben Wallace, en una entrevista a la cadena LBC, admet, visiblement afectat, que "no tothom podrà tornar" i que "és trist que Occident hagi fet el que s'ha fet", després de 20 anys de sacrificis.

El portaveu del Ministeri de Defensa alemany ha declarat a Reuters que "no està clar fins quan serà possible continuar amb l'evacuació, per la situació de confusió que hi ha a l'aeroport".

Civils que intenten saltar la tanca de l'aeroport de Kabul per fugir com sigui (Reuters)

Una prova més de la manca de previsió amb què ha calgut evacuar la diplomàcia estrangera a l'Afganistan és que aquest dilluns el BOE publica una oferta de feina a l'ambaixada espanyola a Kabul.

Es tracta d'un lloc d'operador de comunicacions, per al qual es demana experiència i coneixement en servei exterior i en diverses eines informàtiques, entre d'altres requisits. L'oferta la publica el Ministeri d'Exteriors, que ofereix un total de 22 llocs de treball en diferents ambaixades arreu del món:

Oferta de feina a l'amb... by Moderador Noticies Web

 

A l'ambaixada espanyola a l'Afganistan només hi ha l'ambaixador sortint i el seu segon, així com personal local i els policies encarregats de la seguretat, segons fonts diplomàtiques. 

Està previst que aquest dilluns viatgin a Dubai dos avions del Ministeri de Defensa per evacuar el personal de l'ambaixada, sis espanyols residents al país i els traductors afganesos que van col·laborar amb les tropes i els cooperants espanyols, així com les seves famílies.

 

La desesperació, en imatges

Imatges de màxima desesperació per pujar a un avió que els tregui del país, com les que ha recollit aquest periodista afganès.

O com les d'un periodista indi de la CNN, que mostra com algunes persones s'aferren a l'exterior d'un avió ja en marxa a la pista, a punt d'enlairar-se.

Altres imatges, que arriben a través de les xarxes, mostren com poc després, quan la nau pren alçada, alguns es precipiten en una caiguda mortal.

A terra, un intent d'assaltar un avió podria haver estat la causa que almenys 5 persones hagin mort, no se sap si per trets o per l'allau de persones. Un testimoni ha explicat a Reuters que ha vist com carregaven cinc cossos en un vehicle. Un altre testimoni ha dit que no quedava clar si les víctimes havien estat mortes a trets o en una estampida. Tropes nord-americanes desplegades a l'aeroport haurien disparat a l'aire per dispersar la multitud, segons un funcionari nord-americà. De moment no hi ha cap confirmació oficial, tret de les imatges que corren per les xarxes socials on es veuen diversos cossos a terra.

Els Estats Units manté el control del trànsit aeri per facilitar la sortida del seu personal i dels aliats. L'avanç tan ràpid dels talibans ha trastocat els plans d'evacuació de diversos països, que esperaven una sortida més esglaonada i coordinada. Washington assegura que ja ha evacuat centenars de civils nord-americans, i també garanteix l'evacuació d'altres ciutadans afganesos particularment vulnerables.

Però els milers de funcionaris que han treballat per al govern afganès, en perill per les possibles represàlies dels fonamentalistes islàmics, no tenen garantida la sortida del país. I l'intent de fugir és desesperat.

 

Centenars de persones ocupen les pistes de l'aeroport de Kabul per abandonar la capital afganesa, presa pels talibans. Molts són personal de les ambaixades, que aquest diumenge s'han traslladat a l'aeroport per ser evacuades. Però molt d'altres, no. Afganesos que han treballat per a les ambaixades, intèrprets, traductors, xofers i personal local, temen també les represàlies dels talibans.

Talibans armats patrullen pel barri diplomàtic de la capital, ara desert (AFP)

Els barris diplomàtics estan deserts. Ara els talibans ja patrullen els carrers de la capital mentre les carreteres de sortida de Kabul o a l'aeroport estan col·lapsades de tota mena de vehicles de molts afganesos que intenten abandonar la capital i el país amb les seves pertinences.

Col·lapse de vehicles per sortir de Kabul després que els talibans ja controlin el país (Reuters)

El vol continu dels helicòpters que des del terrat de l'ambaixada dels Estats Units trasllada el personal diplomàtic recorda la humiliant fugida de Saigon l'any 1975, després de perdre la guerra del Vietnam.

Amb tot, el secretari d'estat nord-americà, Anthony Blinken, ha negat dilluns qualsevol paral·lelisme i ha assegurat a la CNN que els 20 anys d'intervenció nord-americana al país asiàtic no es podien allargar més. Blinken també ha desmentit que Washington hagi pactat amb els talibans per garantir una evacuació segura de la capital afganesa:

"No els hem ofert res als talibans, al contrari, hem avisat als talibans que si interfereixen en les nostres operacions o amb el nostre personal hi haurà una resposta contudent."

El Pentàgon ha autoritzat l'enviament de mil soldats més a Kabul. En 48 hores s'espera que hi hagi 6.000 soldats a l'aeroport de la capital afganesa per facilitar la missió d'evacuació.

Més de 60 països, entre els quals els Estats Units, la Gran Bretanya, Alemanya, França i també Espanya, han fet aquesta matinada una declaració conjunta reclamant als talibans que respectin els drets humans i que permetin sortir del país a tots aquells ciutadans que vulguin marxar. Aquest dilluns es reuneix d'urgència el Consell de Seguretat de l'ONU per abordar la situació.

Els talibans han declarat el final de la guerra a l'Afganistan amb la victòria dels insurgents, un triomf que es va completar aquest diumenge amb la l'entrada a Kabul, 20 anys després. Després de la retirada de les tropes nord-americanes, la reconquesta del país s'ha accelerat els últims 10 dies per la poca resistència que s'hi ha ofert des del govern afganès i per la fugida del president Ashraf Ghani.

 

ARXIVAT A:
AfganistanTalibans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut