Els sous dels directius de TMB tornen a ser notícia
Els sous dels directius de TMB tornen a ser notícia
Barcelona

Els sous de tres alts directius de TMB van superar els 200.000 euros en plena crisi

La plantilla de l'empresa pública de transports de Barcelona fa anys que denuncia els sous que cobren els directius i l'opacitat amb què es gestionen

RedaccióActualitzat

Els sous dels directius de TMB fa temps que s'han convertit en un cavall de batalla en el pols entre els treballadors i l'empresa. I no només els sous, perquè és una informació que està costant molt que es coneguin. Durant les vagues dels últims anys, la plantilla, a qui se li va congelar el salari, sempre ha assegurat que els sous dels alts càrrecs fora de conveni eren desorbitats i ha acusat la companyia de voler amagar-ho.

TMB va fer públic l'estiu passat el sou d'una vintena de directius que guanyaven, de mitjana, 10.000 euros bruts al mes. Ara el diari "La Vanguardia" ha revelat que, entre 2007 i 2011, en plena crisi, tres directius van cobrar més de 200.000 euros bruts anuals, incloent-hi sou base, plusos i beneficis socials. Eren Dídac Pestaña, Albert Busquets i Constantí Serrallonga, actual director de Fira de Barcelona.

TMB publica els sous dels directius: 21 càrrecs cobren en total 2,5 milions d'euros anuals

El diari ha aconseguit aquesta informació després de més d'un any de demanar-la invocant a la llei de transparència. Les dades fetes públiques, però, són incompletes, i no coincideixen del tot amb les fetes públiques l'estiu passat que, evidentment, també eren incompletes. La regidora de l'ajuntament de Barcelona i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, ha assegurat aquest dilluns que els directius que s'han contractat últimament ja cobren sous més baixos:

 "En el cas dels directius el seu sou inclou un 7% en beneficis socials, un sou en espècie que forma part de la seva retribució, que hem disminuït sensiblement en el cas dels directius als quals hem contractat nosaltres."

Esquerra Republicana ha anunciat que vol forçar la creació d'una comissió extraordinària a l'Ajuntament amb el suport de la CUP i també una auditoria externa sobre la gestió de l'empresa. El líder d'ERC a l'ajuntament, Alfred Bosch, ha recordat que la llei de transparència obliga a fer públics els sous i els complements dels treballadors públics:

 "Pensem que el govern de la ciutat i els responsables de TMB han actuat intentant ocultar la informació sobre els salaris i altres condicions dels alts càrrecs de TMB. Durant massa anys hi ha hagut una opacitat absoluta a TMB, i ja és hora d'investigar, auditar i arribar fins al final."

El mes passat, la CUP es va quedar sola en el seu intent de reprovar els responsables de TMB. Les dades fetes públiques ara per la Vanguardia afirmen que, a banda dels sous dels tres que cobraven més, la vintena de càrrecs dels dos màxims òrgans de direcció de TMB tenien sous d'una mitjana de 133.000 euros anuals.

Anar al contingut