Teheran

Els reformistes polvoritzen les previsions i aconsegueixen 29 dels 30 escons de Teheran

La victòria dels reformistes i moderats al Parlament i a l'Assemblea d'Experts, s'entèn com una mostra d'aprovació dels iranians a l'acord nuclear firmat amb les potències occidentals

RedaccióActualitzat

Els primers resultats parcials de les eleccions iranianes apunten a una victòria dels candidats reformistes i moderats, en detriment de les candidatures conservadores. Un clar suport dels ciutadans a les polítiques del president Hassan Rouhani.

Si els reformistes i moderats guanyen pes al Parlament i a l'Assemblea d'Experts, s'entendrà com una mostra d'aprovació dels iranians a l'acord nuclear firmat amb les potències occidentals.

L'escrutini a Teheran, la circumscripció més gran del país, dóna un gran resultat al bloc moderat i reformista, que ha aconseguit 29 dels 30 escons que estaven en joc.

Un altre dels reptes dels reformistes i moderats també s'ha complert: han aconseguit situar l'actual president, Hassan Rouhani, i el seu aliat, l'expresident Rafsandjani, a l'Assemblea d'Experts que nomena el guia suprem del país, el veritable home fort de l'Iran.

Alta participació

La participació ha estat alta en aquestes eleccions legislatives, les primeres que se celebren des de l'aixecament de les sancions per part d'Occident. El tancament dels col·legis electorals s'ha hagut d'ajornar quatre vegades per la gran afluència de gent a les urnes.

Un 58% dels electors han anat a votar. Tot i que és una participació alta, és inferior a la de les eleccions legislatives del 2012, que va superar el 64%.

Prop de 55 milions de ciutadans estaven cridats a les urnes per a una doble votació: la secular i la religiosa. La secular inclou els 290 membres del Parlament i el president, Hassan Rouhani.

Occident espera que els reformistes s'imposin per sobre dels ultraconservadors. Si guanya el sector que dóna suport al president Hassan Rouhani, el país aprofundirà en la reobertura a l'exterior.

A més de la configuració del Parlament, els comicis també serveixen per elegir l'Assemblea d'Experts, que serveix per nomenar -quan mori- la màxima autoritat del país: ara mateix l'aiatol·là Ali Khamenei.

 

Les eleccions han arribat en un moment de creixent rivalitat entre moderats i conservadors per l'obertura del país a Occident; concretament, per l'acord nuclear que ha permès que s'aixequessin les sancions econòmiques contra Teheran.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut