Barcelona

Els partits pro-consulta refermen el compromís de mantenir la unitat per poder votar el 9-N

Els partits pro-consulta refermen el compromís de mantenir la unitat per poder votar el 9-N

RedaccióActualitzat

El president Artur Mas ha comparegut a les deu de la nit a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat després de la maratoniana cimera per la unitat al voltant del 9-N, que havia començat a les onze del matí.

Al darrera seu, tots els participants en la cimera han permès fer la fotografia d'unitat tan buscada pels partits pro consulta i que en les darreres hores s'havia posat en qüestió.

Davant aquests dubtes, el president Mas ha estat clar a l'hora d'esvair-los tot just començar la seva breu intervenció:

"Ha anat bé i això és molt important. Anem endavant, anirem endavant i que a més ho farem junts i aquesta és part de la nostra força"

El president de la Generalitat també ha fet referència a l'actitud del govern espanyol i ha lamentat que tenen al "davant un Estat actua amb hostilitat perquè no puguem votar". Mas també ha indicat que els partits proconsulta treballen "en condicions gairebé inhòspites".

Junqueras: "El govern espanyol continuarà posant traves"

Després de Mas, han intervingut els representants de tots els partits proconsulta. Oriol Junqueras, que ha pronosticat "que el govern espanyol continuarà posant traves de tota mena" a la celebració de la consulta, ha explicat que al llarg de la reunió han "treballat per aconseguir que els ciutadans de Catalunya puguin votar".

En la intervenció més breu, el president d'Esquerra ha insistit que el compromís dels partits reunits al Palau de la Generalitat és "que els ciutadans de Catalunya votin amb totes les garanties el dia 9 de novembre". De tota manera, el republicà ha avisat que calia un "cert nivell de discreció per assegurar el bon resultat de les accions que ens hem compromès a fer".

Herrera: "No hi ha sortida sense votar"

El president d'Iniciativa, Joan Herrera, ha qualificat la unitat com "la millor resposta a aquesta al·lèrgia a la democràcia" del govern espanyol. Herrera ha dit que, quan falta poc més d'un mes per a la data prevista per a la consulta, "en un país normal, hauríem d'estar discutint de pros i contres de les diferents opcions", però que "no tenim un govern de l'estat normal".

El dirigent ecosocialista ha destacat que les forces polítiques s'atansen a la consulta "amb accents diferents", però amb una unitat "imprescindible, amb fermesa, amb audàcia". Herrera, que ha dit que "no hi ha sortida sense votar", ha afegit que "el govern de l'Estat es pensava que aquí el que faríem és recular, però el que fem és tirar endavant" una consulta en la qual vol que "tothom se senti interpel·lat, els que tenen clara la seva opció i els que dubten".

Fernàndez: "Pensem anar fins al final"

El cap del grup de la CUP, David Fernàndez, ha explicat que "no hi ha més full de ruta que seguir endavant" perquè "res ni ningú pot impedir ni segrestar el dret a decidir". Fernàndez, que ha parlat de "pols democràtic" contra el que ha anomenat "demofòbia", ha lamentat que el "búnquer" de l'estat pretengui "suspendre la democràcia, segrestar les urnes i negar el simple gest de votar".

Com a periodista en excedència, Fernàndez ha demanat les "disculpes pertinents" als mitjans de comunicació "per l'imprescindible sigil, la necessària discreció i els silencis que vindran". El representant de la CUP ha clos la seva intervenció proclamant que "hi ha equip, hi ha partit i el pensem jugar fins al final per a guanyar".

Espadaler: "Renovem la nostra voluntat de votar el 9 de novembre"

El secretari general d'Unió Democràtica de Catalunya, Ramon Espadaler, ha recordat que el passat 12 de desembre els mateixos representants polítics presents avui van ser convocats per fixar una data i una pregunta per a la consulta. Diu Espadaler que, des de llavors, tots han treballat sota dues premisses: fer-ho bé, amb una cobertura legal perquè els ciutadans puguin decidir el seu futur i fer-ho junts, malgrat la diversitat política dels grups pro-consulta: "Renovem el nostre compromís, la nostra voluntat de votar el 9 novembre, la nostra voluntat de fer les coses junts. Donem suport a la iniciativa del govern de la Generalitat de recòrrer tant la llei suspesa, com el decret suspès."

Mena: "Votar és la única soluciò i per això ens entestarem fins al final"

El portaveu adjunt d'ICV-EUiA al Parlament de Catalunya, Joan Mena, ha insistit en la voluntat de tots els presents de mantenir l'acord polític i mostrar unitat davant la "democraciafobia potent" del govern del Partit Popular: "El conjunt del poble es mereix una consulta ben feta, una consulta amb participació i una consulta útil per poder decidir. Des de les forces polítiques que avui estem aquí tenim clar que votar és la única solució i per això ens entestarem fins al final"

Turull: "No afluixem, anem junts i el 9 de novembre es votarà"

El portaveu parlamentari de Convergència Democràtica de Catalunya, Jordi Turull, assegura que no hi havia marge per no arribar a un acord perquè, ha dit, el mandat dels ciutadans de Catalunya és molt clar: "el mandat nítid  del poble de Catalunya és molt clar: no afluixeu, aneu junts i volem votar. I el resum de la reunió és: no afluixem, anem junts i el 9 de novembre es votarà".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut