Barcelona

Cimera maratoniana dels partits pro-consulta per segellar la unitat per poder votar el 9-N

Els partits pro-consulta refermen el compromís de mantenir la unitat per poder votar el 9-N

El president de la Generalitat i els partits s'han reunit en una cimera maratoniana

El govern mantindrà els recursos contra el TC perquè s'aixequi la suspensió

RedaccióActualitzat

La cimera per la unitat al voltant del 9-N serà maratoniana. Així ho ha deixat entreveure el portaveu del govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, en comparèixer davant dels mitjans quan feia tres hores i mitja que havia començat la reunió que ha de marcar el rumb a seguir després de la la suspensió per part del Tribunal Constitucional de la llei de consultes i del decret de convocatòria.

Al migdia, Homs ha anunciat un primer acord entre tots els grups reunits per mantenir la consulta com a objectiu i caminar cap a l'horitzó del 9-N. A les sis de la tarda, s'ha reprès la reunió al Palau de la Generalitat. El portaveu del govern ja ha avisat que, si fos necessari, podria allargar-se fins al cap de setmana.

De moment, sembla que la reunió va per llarg. Fonts del govern han explicat a l'agència Europa Press que el president de la Generalitat, Artur Mas, no participarà a l'homenatge pòstum a l'escultor Josep Maria Subirachs per continuar la cimera al Palau de la Generalitat. Serà el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, qui assumeixi la representació del govern mentre Mas prossegueix la reunió amb els partits que donen suport a la consulta. Finalment, el president de la Generalitat ha aprofitat un recés de la reunió per acudir a l'acte.

David Fernàndez també ha ajornat un acte en què havia de participar a Vilassar de Dalt per la seva participació en la cimera.

Crides a la unitat

Des de les onze del matí, Artur Mas està reunit amb el conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, la vicepresidenta, Joana Ortega, el president d'ERC, Oriol Junqueras, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, el portaveu adjunt al Parlament d'aquest mateix partit, Joan Mena, els diputats de laCUP David Fernàndez i Quim Arrufat, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, el secretari general de CiU i número dos d'Unió, el conseller Ramon Espadaler, i la portaveu adjunta al Parlament també de CiU, Mercè Jou.

Abans d'entrar a la reunió, els líders dels diferents grups han reiterat les crides a la unitat, després que en les últimes hores la decisió del govern de retirar la campanya institucional de la consulta ha provocat algunes esquerdes entre els partits.

En arribar al Palau de la Generalitat, Marta Rovira ha dit als periodistes que espera "sortir amb un acord", mentre que els ecosocialistes Joan Herrera i Joan Mena han demanat"fermesa", "unitat" i "serenitat", i que "no hi hagi càlculs" partidistes. Per la seva banda, des de la CUP, han insistit a reivindicar "audàcia, intel·ligència i posar les urnes" el 9-N.

Un calendari per garantir el 9-N

Encara que el govern i els partits pro consulta han fet en les últimes hores contínues crides a la unitat, ERC i la CUP pressionen perquè el govern reactivi la campanya institucional de la consulta, que es troba paralitzada.

A més, volen que Mas posi sobre la taula un calendari amb mesures que permetin la celebració del 9-N. Així, entre d'altres propostes, ERC i la CUP demanen que s'activi ja el registre d'immigrants residents a Catalunya, el de catalans residents a l'estranger i el vot anticipat.

Des d'Iniciativa, Joan Herrera vol que s'aclareixi fins on es pot arribar.

Esquerra, ICV i la CUP ja han deixat clar que la trobada no ha de servir per parlar d'escenaris alternatius a la consulta del 9 de novembre, i han refermat que no volen sentir a parlar d'unes eleccions plebiscitàries.

Anar al contingut