Els partits catalans reaccionen davant l'incompliment del govern de Zapatero en matèria de finançament

Poques hores abans que expiri el termini fixat a l'Estatut perquè la Generalitat i el govern central pactin les bases del nou sistema de finançament, ja es dóna per fet que no hi haurà acord. Per aquest motiu, l'executiu català i CiU han convocat per demà un acte per exigir que es respecti el que marca l'Estatut. ICV ha retret al PSOE que també intenti fer responsable la Generalitat de l'incompliment de l'Estatut.

Actualitzat
El vicepresident d'ICV, Jaume Bosch, ha acusat el govern del PSOE de ser l'únic culpable del retard en la formulació d'un nou sistema de finançament per a Catalunya. Bosch ha dit que, en aquest cas, no hi ha responsabilitats compartides amb la Generalitat, i per això els ecosocialistes demanaran la compareixença urgent de Rodríguez Zapatero al Congrés. Bosch considera que l'incompliment del govern de l'Estat no és només de "calendari" sinó també de "fons", ja que "la proposta de Solbes és claríssimament contrària a l'Estatut". El dirigent d'Iniciativa també ha expressat el seu malestar per la lentitud amb què el govern espanyol està reformant les lleis estatals que afecten el desplegament del text.

El president Montilla no podrà assistir a l'acte previst per demà però farà declaracions aquest vespre en els actes que té previstos. A l'espera d'aquest pronunciament, el número dos del Departament d'Economia, Martí Carnicer, ha dit que l'incompliment de l'Estat suposa un primer desencís però que continuaran treballant per fer possible l'acord.

Des de la societat civil catalana tampoc s'han fet esperar les reaccions. La UGT catalana veu la vulneració de demà de l'Estatut com un mal presagi de cara a la negociació i exigeix a la part catalana no fer cap pas enrere per aconseguir un model just per Catalunya.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut