Barcelona

El govern es queixa per la invasió constant de competències per part de Madrid

A punt de complir-se els dos anys del nou Estatut, el govern continua queixós, no només per les transferències encara pendents i per la falta d'un nou model de finançament, sinó també pel que considera invasió de competències de l'executiu central. Un exemple és la regulació de les beques universitàries i no universitàries. Madrid determina fins a l'últim detall qui i en quines condicions pot rebre les ajudes. El paper de la Generalitat queda relegat al d'un simple gestor, sense poder actuar. Segons es desprèn de les paraules de membres de la comissió mixta Estat-Generalitat, com el professor Xavier Bernadí, la invasió de competències es troba a gairebé tots els butlletins oficials de l'Estat en forma de lleis, decrets o simples normatives, i en moltes i diverses matèries.

Actualitzat

A més de les beques, la Generalitat també denuncia que els ministeris reparteixen subvencions en àrees que no són de la seva competència. Moltes són de cultura, com les destinades als espais escènics de nova generació. El govern les impugna davant del Tribunal Contenciós Administratiu però aquesta mesura no serveix de res perquè s'emet la resolució al cap d'anys, quan les ajudes ja estan donades.

El nou Estatut va incorporar antigues sentències del Constitucional per reduir la conflictivitat i també va crear la comissió bilateral Generalitat-Estat. Una de les funcions d'aquesta comissió és, precisament, la de prevenir conflictes.

Alguns s'han resolt sense passar pel Tribunal, però davant l'evidència que la pràctica no s'atura, el govern ha fet arribar la seva queixa a Madrid acompanyada d'un ampli informe.

Només 11 competències de les 40 previstes

El balanç dels 2 anys d'aplicació del nou Estatut evidencia que solament s'han traspasat 11 competències de les 40 previstes al text. I, a més, la majoria no tenen una especial transcendència. Entre els onze traspassos efectuats hi ha els de gestió de l'Hospital Clínic de Barcelona, l'ordenació i regulació del litoral, o els registres i notaries.

Dues transferències aprovades el juliol i que eleven una mica el nivell qualitatiu són la Inspecció de Treball -tot i que no es materialitzarà fins al juny del 2009- i la concessió de permisos inicials de treball per als estrangers.

En tràmit i pendents

Destaca Rodalies. El president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, es va comprometre que l'1 de gener del 2008 estaria a mans de la Generalitat. Però no ha sigut així, i en el millor dels casos no serà una realitat fins l'1 de gener del 2009, un any després. Del que no se'n sap res és del traspàs dels aeroports de Reus, Girona i Sabadell. L'Arxiu Històric Provincial de Barcelona és un altre dels traspassos pendents.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut