Els hipoconmdriacs tindrien un 84% més de risc de mort i 5 anys menys de vida (iStock)

Els hipocondríacs viuen uns 5 anys menys que els que no es preocupen tant per la salut

Una recerca feta amb les dades mèdiques de 45.000 persones a Suècia estudia per primera vegada el risc de mort associat al trastorn d'ansietat per malaltia

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Tothom coneix algunes persones que viuen pendents de la pròpia salut però no de manera positiva, sinó amb el temor de tenir una malaltia greu, i que interpreten dolors o sensacions poc importants com a símptomes.

Són els anomenats hipocondríacs, persones a les quals sovint es tracta de maniàtiques o pesades, però que de fet pateixen un trastorn mental, l'anomenat trastorn d'ansietat per la salut.

Ara una recerca feta a Suècia ha descobert per primera vegada que les persones diagnosticades amb aquest trastorn tenen de debò més risc de morir que la resta de la població.


4 vegades més risc de mort per suïcidi

El motiu, però, no és cap malaltia orgànica, sinó tot un seguit de conseqüències del trastorn, la més important de les quals és el suïcidi.

En concret, segons els resultats de la recerca, les persones diagnosticades de trastorn d'ansietat per la salut tenen 4 vegades més risc de suïcidar-se que les no diagnosticades.

Els autors de la recerca, publicada fa pocs dies per la revista nord-americana JAMA Psychiatry, reclamen atenció cap a aquest trastorn, que consideren "greument infradiagnosticat":

"En aquest estudi de cohorts aparellades a tot Suècia de 4.129 individus amb hipocondria amb 41.290 individus no diagnosticats, els que tenien hipocondria tenien un risc de mort més alt per causes naturals i no naturals, especialment el suïcidi."

 

84% més de risc de mort i 5 anys menys de vida

Han fet la recerca amb les dades mèdiques de les 4.129 persones diagnosticades a Suècia amb aquest trastorn entre el 1997 i el 2020, i comparant les de cadascuna d'elles amb les de 10 persones no diagnosticades de perfils personals similars.

El resultat és que en aquest període van morir 268 persones diagnosticades --una mortalitat de 8,5 per cada 1.000 persones/any--  per 1.761 de no diagnosticades --una mortalitat de 5,5.

Això suposa un risc un 84% més alt en les persones diagnosticades. A més, la mitjana d'edat dels morts era 5 anys més baixa en aquestes persones: 70 anys per 75 dels no diagnosticats.


La majoria de morts són evitables

El risc més destacable és el de suïcidi, però també és més alt en les malalties més comunes, com les cardiovasculars i les respiratòries, i només en el càncer no és diferent de les persones no diagnosticades.

Els autors creuen que el risc més alt en aquestes malalties pot estar relacionat amb l'estrès crònic que pateixen aquestes persones i també amb els estils de vida perjudicials que pot comportar aquest estrès.

L'estudi l'ha liderat el psicòleg català David Mataix-Cols, s'ha fet al Karolinska Institutet --el mateix que atorga cada any el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina-- i afirma que la majoria de morts són "evitables":

"En aquest estudi, la majoria de les morts es podrien classificar com a potencialment evitables. Descartar els símptomes somàtics d'aquests individus com a imaginaris pot tenir conseqüències nefastes."


"Interpretació catastròfica dels signes corporals"

L'estudi defineix el trastorn d'ansietat per la salut com a "trastorn psiquiàtric caracteritzat per una preocupació persistent per tenir un o més trastorns físics greus i progressius":

"La preocupació va acompanyada d'hipervigilància i una interpretació catastròfica dels signes corporals, que resulta en controls repetitius i excessius."

Això sovint comporta "índexs elevats de consultes i proves mèdiques innecessàries", cosa que pot provocar rebuig i estigma cap a aquestes persones per part dels professionals de la medicina.


Reclamen atenció cap als hipocondríacs

Però els autors també afirmen que hi ha hipocondríacs que tenen tanta ansietat que fan el contrari: rebutjar cap mena de consulta mèdica, cosa que també pot comportar riscos greus per a la salut.

En resum, alerten que és un trastorn crònic que no desapareix sense tractament, i reclamen als professionals mèdics que no estigmatitzin les persones que el pateixen:

"Els metges han de ser conscients que les persones amb hipocondria tenen risc de morir per suïcidi, especialment si tenen historials de depressió i ansietat."

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
Anar al contingut