Un munt d'ampolles de plàstic buides
Un munt d'ampolles de plàstic buides

Denuncien que els fabricants de plàstic han amagat durant anys que el reciclatge no és viable

L'ONG Center for Climate Integrity assegura que el sector fa dècades que menteix i li demana responsabilitats

RedaccióActualitzat

Els fabricants de plàstic fa més de 30 anys que saben que el reciclatge no és una opció viable, ni des del punt de vista econòmic ni des del punt de vista tècnic, però continuen promocionant-lo, segons un estudi de l'ONG Center for Climate Integrity (CCI).

El treball assegura que "les grans petroleres i la indústria del plàstic han orquestrat una campanya de frau i engany durant dècades sobre el reciclatge dels plàstics".

Revisant documents i investigacions recents, conclouen que aquestes companyies han promogut de manera enganyosa el reciclatge com una solució per a la gestió dels residus, tot i saber que no resol el problema.

El president del CCI, Richard Wiles, reclama a les empreses responsables que n'assumeixin les conseqüències:

"Quan les empreses saben que els seus productes plantegen greus riscos per a la societat i menteixen, se'ls han d'exigir responsabilitats. Això vol dir que deixin de mentir, diguin la veritat i paguin pel dany que han causat."


Contra el consumidor

Els esforços dels productors de plàstics, amb campanyes de màrqueting i educació pública, han protegit i ampliat la indústria.

L'advocada i coautora de l'estudi, Alyssa Johl, sospita que aquestes campanyes "probablement hagin violat lleis que protegeixen el consumidor de la mala conducta i la contaminació".

Segons els autors de la investigació, han paralitzat accions legislatives o reguladores que podrien haver abordat de forma efectiva la gestió dels residus sòlids i la contaminació.

Afegeixen que "la falsa promesa del reciclatge de plàstic n'ha augmentat exponencialment la producció durant dècades, fet que ha perpetuat la crisi mundial de residus sòlids". Això imposa uns costos significatius a les comunitats, que n'acabaran pagant les conseqüències.

 

Diverses organitzacions no governamentals, com ara Greenpeace, s'han fet ressò d'aquest estudi a través de les seves xarxes socials: "Ho sabien. Van mentir", piulaven a X:

 

Des de fa dos anys, el fiscal general de Califòrnia, als Estats Units, Rob Bonta, investiga el paper de la petroliera nord-americana ExxonMobil en la crisi mundial del plàstic. ExxonMobil és el major productor mundial de residus plàstics d'un sol ús.

La petroliera ja fa temps que està en el punt de mira. Diversos estudis han conclòs que els seus científics ja van predir la crisi climàtica amb estudis iniciats l'any 1977.

Al gener, l'Agència Catalana de Consum (ACC) va demanar prohibir els productes no reutilitzables i la falsa ecopublicitat. Van demanar que les empreses envasadores de productes assumeixin el cost del reciclatge.

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminació
Anar al contingut