Un caça s'enlaira d'un portaavions (Reuters/US Central Command)

Els EUA i el Regne Unit bombardegen els houthis al Iemen pels atacs a vaixells al mar Roig

L'Iran condemna l'ofensiva, que diu que afegeix inestabilitat a la regió, i Rússia demana una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU

RedaccióActualitzat

Ofensiva dels Estats Units i el Regne Unit contra el Iemen, aquesta matinada, per bombardejar posicions de les milícies houthis, que des de mitjans de novembre ataquen vaixells amb mercaderies israelianes al seu pas pel mar Roig, una importantíssima via per la qual circula el 12% del comerç marítim mundial.

La capital iemenita, Sanà, i la ciutat portuària de Hodeida estarien entre les ciutats atacades; també Sada i Taiz.

"Els Estats Units i el Regne Unit s'han de preparar per pagar un alt preu" per aquesta ofensiva, ha assegurat el viceministre d'Afers Estrangers dels houthis, Hussein al-Ezzi.

Un portaavions dispara un míssil (Reuters/US Central Command)

Nord-americans i britànics han explicat l'atac al Iemen en un comunicat conjunt que signen vuit països més: Austràlia, Bahrain, el Canadà, els Països Baixos, Dinamarca, Alemanya, Nova Zelanda i Corea del Sud.

Asseguren que ho fan per defensar la llibertat de navegació i posar fi a uns atacs que són una amenaça per al comerç global.

Els houthis justifiquen els assalts com una resposta a l'ofensiva israeliana contra la Franja de Gaza i, segons ha assegurat un portaveu d'aquesta milícia, tenen intenció de mantenir-los.

El secretari d'estat britànic per a les Forces Armades, James Heappey, ha dit, en declaracions a Times Radio, que l'ofensiva conjunta del Regne Unit i els Estats Units és un "acte de legítima defensa".

Un avió amb radar s'enlaira d'un portaavions (Reuters/US Central Command)

El govern internacionalment reconegut del Iemen, per la seva banda, ha acusat els rebels houthis d'"arrossegar el país a un escenari d'enfrontament militar amb fins propagandístics" i ha justificat la reacció estatunidenca i britànica.

"És la resposta als continus atacs i amenaces de les milícies terroristes houthis contra la seguretat marítima al mar Roig i a l'estret de Bab el-Màndeb."

A més, el govern també ha acusat els insurgents de "dependre de les ordres del règim iranià, servint als seus projectes a la regió a expenses dels interessos del poble iemenita".

Enlairament d'un caça de combat des d'un portaavions (Reuters/US Central Command)

L'Aràbia Saudita, que manté la seva pròpia guerra contra els houthis des del 2015, demana "moderació i evitar una escalada" pel risc que la regió es desestabilitzi encara més.

Aquest risc l'ha apuntat també l'Iran, que aquest divendres ha advertit que els atacs al Iemen són una "acció arbitrària" que el que fa és augmentar la inseguretat i la inestabilitat a la regió i suposa una "violació flagrant de la sobirania" del país, segons un comunicat fet públic pel portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers, Nasser Kanani.

Des del Líban, la milícia proirariana Hezbollah, enfrontada amb Israel, ja ha condemnat l'operació militar anglo-nord-americana.

De matinada, Rússia ha demanat a l'ONU una reunió urgent del Consell de Seguretat "en relació amb els atacs dels Estats Units i el Regne Unit al Iemen", que són "un menyspreu total al dret internacional", en paraules de Maria Zakharova, portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers rus.

Hamas també ha condemnat l'operació dels EUA i el Regne Unit i considera que n'hauran d'assumir les conseqüències.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IranRússiaProtestes EUARegne UnitGuerra a Gaza
Anar al contingut