El vaixell militar, USS Carney, transitant pel canal de Suez en una imatge d'arxiu (Reuters)

Ataquen un vaixell de guerra dels EUA i dues naus comercials al mar Roig, segons el Pentàgon

Els rebels houthis del Iemen reivindiquen l'atac només a les embarcacions mercants i ho justifiquen per la seva vinculació amb Israel

RedaccióActualitzat

Els Estats Units asseguren que un vaixell de guerra nord-americà i altres de comercials han estat atacats al mar Roig.

Tal com recullen mitjans nord-americans, el Pentàgon ha afirmat que proporcionarà més "informació a mesura que estigui disponible".

Tot i això, segons la cadena ABC News, un oficial del Departament de Defensa ha apuntat que la nau militar "ha abatut diversos drons que es dirigien cap a la seva direcció des d'àrees controlades pels houthis del Iemen".
 

Els rebels houthis reivindiquen l'atac als vaixells mercants

El portaveu militar dels rebels houthis, Yahya Sarea, ha reivindicat l'atac a les naus comercials, però no a l'embarcació dels Estats Units.

En una declaració televisada, Sarea ha afirmat que "han dut a terme una operació contra dos vaixells israelians" a l'estret de Bab el-Mandeb, i ha identificat les naus com a "Unity Explorer", amb bandera de les Bahames, i "Number 9", amb bandera del Panamà.

El portaveu militar ha assegurat que són vaixells mercants vinculats amb Israel i, per tant, un "objectiu legítim".

"El primer ha estat atacat amb un míssil naval i el segon amb un dron", ha indicat Sarea que, a més, ha afegit que l'operació ha tingut lloc "després que les dues embarcacions rebutgessin els missatges d'advertiment".

Alhora, ha indicat que "continuaran impedint que les embarcacions israelianes naveguin pel mar Roig i àrab fins que cessi l'agressió d'Israel" contra la Franja de Gaza. Volen així "defensar" els palestins i donar suport al grup islamista Hamas, del qual són aliats.
 

Segon atac en poques setmanes

Amb l'esclat de la guerra a la Franja de Gaza, els houthis van amenaçar de "no quedar-se de braços plegats". Des de llavors, han llançat una sèrie d'atacs amb míssils i drons contra Israel que han estat interceptats per les defenses aèries de l'estat jueu o per vaixells de guerra dels Estats Units.

Malgrat això, i davant la ineficàcia dels seus atacs, els rebels van amenaçar d'abordar vaixells amb la bandera d'Israel o propietat d'empreses israelianes que transiten pel mar Roig, una de les vies de comerç marítim més importants del món.

A mitjan novembre, van capturar el vaixell de càrrega "Galaxy Leader". L'embarcació transportava vehicles i pertanyia a una empresa britànica, però el propietari de la companyia seria israelià.

 

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
Anar al contingut