Els clients del SVB poden retirar tots els seus dipòsits des d'aquest dilluns (Reuters/Nathan Frandino)

Els EUA garanteixen els dipòsits de Silicon Valley i Signature Bank, també en fallida

La filial britànica del Silicon Valley Bank ha estat comprada per l'HSBC pel preu simbòlic d'una lliura, mentre les borses obren amb por i cau la cotització dels bancs

RedaccióActualitzat

Els òrgans reguladors dels Estats Units han decidit protegir tots els dipòsits del Silicon Valley Bank, alhora que anunciaven el tancament d'un segon banc, el Signature Bank, de Nova York, que quedarà igualment protegit amb les mateixes mesures. 

Aquest dilluns a primera hora s'ha sabut també que la branca britànica del Silicon Valley Bank ha estat comprada per l'HSBC, el banc més gran d'Europa. La filial britànica, que es va declarar insolvent aquest diumenge, l'han comprada pel preu simbòlic d'una lliura.


Tots els fons garantits

Els clients del Silicon Valley Bank (SVB), que acaba de fer fallida, podran retirar tots els seus diners del banc a partir d'aquest dilluns, igual que els dipositaris del Signature Bank, que també ha fet fallida aquest diumenge. El president nord-americà, Joe Biden, ha celebrat que s'hagi pres una "solució ràpida", que segons ell protegeix els treballadors estatunidencs i manté segur el sistema financer del país.

En una breu intervenció abans d'obrir les borses, ha afirmat que el sistema bancari del país és segur i demana calma als mercats i als ciutadans. També ha remarcat que tots els clients, els dipòsits i les operacions del Silicon Valley Bank estan assegurats i que els directius del banc seran acomiadats i qui en tingui accions perdrà la inversió:

"Els accionistes del banc no estaran protegits. Sabien que corrien un risc, i quan hagin de saldar comptes els inversors perdran diners. Així funciona el capitalisme."


El comunicat fet públic pel Departament del Tresor, la Reserva Federal (Fed) i la Corporació Federal d'Assegurances de Dipòsits (FDIC) ha assegurat que amb aquesta mesura els contribuents "no hauran d'assumir les pèrdues", tal com va anunciar la secretària del Tresor, Janet Yellen, que va descartar el rescat de l'entitat. 

El pla no contempla un rescat bancari, i per tant no garanteix les inversions dels accionistes de l'entitat però sí els estalvis dels clients.

"Els accionistes i determinats titulars de deutes no garantits no estaran protegits. Els dipositaris no assegurats hauran de ser avaluats per recuperar els seus fons", diu l'acord, que també ha informat que s'ha destituït la direcció de l'entitat.

Finalment, la Junta de la Reserva Federal ha anunciat paral·lelament aquest diumenge que posa a disposició de les entitats fons addicionals per assegurar la capacitat de cobrir la recuperació dels dipòsits. "El sistema bancari dels Estats Units es manté resilient i sobre una base sòlida", reivindiquen.

El Silicon Valley Bank va guanyar molts diners invertint en empreses tecnològiques durant el boom de la pandèmia, però els va gastar en inversions molt arriscades, es va quedar sense liquiditat i les accions van caure a borsa. Van perdre un 60% del valor dijous i un 68% divendres, fins que es va decidir suspendre'n la cotització.

El Signature Bank també ha fet fallida a Nova York (Reuters/Eduardo Muñoz)

El Signature Bank és una entitat que treballava principalment per a despatxos d'advocats i també en el sistema de criptomonedes. Tenia uns actius de 110.360 milions de dòlars i dipòsits de 88.590 milions al tancament de l'exercici passat.
El Departament de Serveis Financers de Nova York, en coordinació amb la FDIC, garanteix també als clients els seus dipòsits.

Mentrestant, es continua buscant compradors per als dos bancs. Les autoritats federals han estat pressionant perquè altres entitats adquireixin el Silicon Valley Bank. Segons informa la CNN, aquest diumenge es va obrir la subhasta per licitar per l'entitat.


HSBC compra la filial britànica de Silicon Valley Bank

El banc d'Anglaterra ja havia activat el programa de compensació per abonar al més ràpid possible als dipositants fins a 96.000 euros, que és la quantitat màxima assegurada pel sistema. 

Però aquest dilluns, l'HSBC ha adquirit la filial britànica del Silicon Valley Bank, i rescata així un prestador clau per a les noves empreses tecnològiques a Gran Bretanya.

En un comunicat enviat a la Borsa de Hong Kong, on cotitza, HSBC estima en uns 1.400 milions de lliures, uns 1.580 milions d'euros, el capital tangible de la filial britànica de l'SVB.  

El conseller delegat del grup, Noel Quinn, celebrava l'operació: "Té un excel·lent sentit estratègic per als nostres negocis al Regne Unit. Reforça la nostra franquícia de banca comercial i millora la nostra capacitat de servir empreses innovadores i de ràpid creixement, fins i tot en els sectors de tecnologia i ciències de la vida, tant al Regne Unit com a escala internacional", ha explicat.

El BCE es reuneix dijous per decidir sobre la pujada dels tipus d'interès (Reuters/Kai Pfaffenbach)


Les borses han obert aquest dilluns amb por després del cap de setmana, malgrat els esforços dels òrgans reguladors nord-americans que no han convençut prou. I al llarg de la jornada no ha pogut revertir la tendència, almenys les europees.

Mentre a Europa, les borses han caigut amb força, Wall Street ha amortit la caiguda. La borsa nordamericana ha perdut poc gràcies a la ràpida intervenció de la FED i a un possible gir en les pujades de tipus d'interès.

Aquí, les borses de Frankfurt, París, Londres i l'espanyola Ibex-35 han perdut al voltant del 3%, per la caiguda dels bancs, pels temors d'una nova crisi financera. 

Les cotitzacions dels bancs europeus han caigut en picat (Reuters)
ARXIVAT A:
BancaBorsa Silicon Valley Bank
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut