Els efectes de la pandèmia amenacen una democràcia "ja debilitada" arreu del món
Agents de la policia militar patrullen a la plaça dels Herois de Budapest (Reuters/Bernadett Szabo)

Els efectes de la pandèmia amenacen una democràcia "debilitada" arreu del món

Ho afirma un estudi de la fundació Bertelsmann Stiftung que diu que cada cop hi ha "més desigualtat i repressió", especialment en països de l'Amèrica Llatina i de l'Europa central i de l'est

RedaccióActualitzat

La democràcia "es va debilitant i minvant" arreu del món, segons un estudi de la fundació alemanya Bertelsmann Stiftung. L'informe subratlla que "la desigualtat i la repressió minen la democràcia i l'economia de mercat" i alerta que "els efectes de la pandèmia de la Covid-19 amenacen d'intensificar" l'agreujament d'aquesta situació.

L'estudi parla d'una "llibertat d'expressió restringida, una premsa emmordassada o els tribunals constitucionals menyspreats". Una característica, diu, de les autocràcies. En aquest sentit, afirma que l'estat de dret i les llibertats polítiques també s'estan erosionant en un nombre creixent de democràcies i que la pandèmia ho està accentuant.

Són reflexions de Hauke ​​Hartmann, director del projecte de Bertelsmann Stiftung que elabora l'índex de transformació BTI, una anàlisi sobre la qualitat democràtica que agrupa 137 països d'arreu del món (74 de qualificats de democràcies i 63 com a autocràcies).


Hongria, Turquia i el Brasil, entre els "més deteriorats"
 

Els efectes de la pandèmia amenacen una democràcia
Trump i Erdogan en una reunió recent de l'OTAN (Reuters/Peter Nicholls)


Els investigadors calculen que més de 3 bilions de persones estan ara "pitjor governats que fa 10 anys". Un deteriorament de qualitat democràtica que afecta països com el Brasil, Egipte, l'Índia, Indonèsia, Mèxic, Nigèria o Turquia.

L'informe destaca especialment diferents estats de l'Europa central i de l'est, i de l'Amèrica Llatina, on constata un increment de les violacions de drets civils bàsics i una regressió autoritària en llocs com Colòmbia, Hondures, Guatemala, Veneçuela o Nicaragua.

Concretament, en el continent europeu, l'estudi assenyala que "la legislació d'emergència hongaresa, amb la seva suspensió indefinida de la separació de poders, exemplifica el fet que la lluita contra la Covid-19 fomentarà encara més la tendència cap a un govern amb estructures encara més autoritàries."
 

Els efectes de la pandèmia amenacen una democràcia
"El populisme de la dreta" al Brasil de Bolsonaro (Reuters/Ueslei Marcelino)


L'escrit remarca el desmantellament de l'estat de dret i les llibertats civils en democràcies teòricament estables. És el cas, diu, del "nacionalisme hindú a l'Índia, el populisme de la dreta al Brasil o el gir autoritari d'Hongria, membre de la UE". "Els desenvolupaments d'aquests països són representatius de la creixent polarització política que també fa trontollar les democràcies consolidades", afegeix el text de la fundació alemanya Bertelsmann Stiftung.

Brigitte Mohn, membre del Consell Executiu de Bertelsmann Stiftung, apunta: "El nacionalisme i el nepotisme no són nous, però s'han convertit en acceptables a tot el món. Països com Polònia o Hongria, que es troben al cor d'Europa, ara mostren un tomb alarmant pel que fa a l'estat de dret i la qualitat democràtica."
 

Els efectes de la pandèmia amenacen una democràcia
Viktor Orban al Parlament hongarès, on va rebre poders especials per combatre la crisi del coronavirus (Reuters)

 

Requisits "pobres" per lluitar contra la Covid-19

L'estudi diu que "la governança en molts països en desenvolupament i en transició està disminuint". Afirma que "les escletxes ètniques, religioses o regionals sovint són explotades i aprofundides", i això fa que "la falta de confiança pública i el lideratge polític siguin uns requisits pobres per gestionar amb èxit la crisi i la contenció de la Covid-19."

I conclou que els resultats de l'informe d'aquest any demostren que "els impulsos positius de transformació provenen molt menys dels governs que de les societats civils crítiques que es resisteixen al desmantellament dels estàndards democràtics."

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut