Madrid

Els discapacitats intel·lectuals aconsegueixen no perdre el vot si se'ls incapacita

Fins ara, quan la família demanava la incapacitació, perdien automàticament aquest dret

RedaccióActualitzat

El Congrés ha tirat endavant, per unanimitat, una reforma de la llei electoral perquè els incapacitats legalment per un jutge puguin votar.

Fins ara, quan la família de discapacitats intel·lectuals, persones amb alguna malaltia mental o un deteriorament cognitiu en demanava la incapacitació perdien automàticament aquest dret.

A tot Espanya són 100.000 persones incapacitades judicialment, que en les properes eleccions podran votar.

Amb la modificació de la llei, la incapacitació judicial deixarà, doncs, de comportar automàticament la pèrdua de vot, com contempla la LOREG en els seus apartats c) i d) que estableixen que "no tenen dret de sufragi els declarats incapacitats en virtut d'una sentència judicial ferma" i "els internats en un hospital psiquiàtric amb autorització judicial".

 

 

Si la família ho demana concretament, però, un jutge ho podrà acordar. 

El Congrés ha actuat a iniciativa del PSOE seguint les recomanacions del Comitè sobre els drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides. 

El 2011, després d'examinar la situació a l'Estat, va denunciar la restricció del dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual o psicosocial i es va queixar que la privació d'aquest dret esdevingués una regla, i no una excepció.
 

 

 

Tràmit d'urgència

Un cop aprovada la modificació al Congrés dels Diputats, el text es portarà al Senat, on s'espera que aconsegueixi la majoria dels vots per ser publicada al BOE i aplicada.

Es tramitarà d'urgència i la intenció és que ja estigui en vigor per les eleccions andaluses del 2 de desembre.

Espanya serà el vuitè estat de la Unió Europea que aixeca qualsevol restricció de vot a persones amb discapacitat intel·lectual.

Una llarga reivindicació

Es tracta d'una reivindicació que fa temps que fan diversos col·lectius, com els discapacitats intel·lectuals. Uns 4.000 no van poder votar a Catalunya el 21 de desembre, perquè un jutge o tribunal els havia incapacitat.

Des del Dincat, la Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual, van denunciar que se'ls avaluava un dret fonamental. Actualment, un metge forense i un jutge han d'avaluar la seva capacitat perquè recuperin el dret de vot.

 

ARXIVAT A:
Eleccions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut