Unes 4.000 persones amb discapacitat intel·lectual no podran votar el 21D
Les persones amb discapacitat intel·lectual només poden votar si passen unes preguntes del jutge i el metge forense que acreditin que la persona té interès en la política
Unes 4.000 persones amb discapacitat intel·lectual no podran votar en les eleccions del 21 de desembre.
Des del Dincat, la Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual, denuncien que se'ls avaluï un dret fonamental. La responsable de l'àrea jurídica, Sònia Fabra, ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" les dificultats que tenen si volen recuperar el seu dret:
"Un cop es priva d'aquest dret de vot, les persones, si el volen recuperar, realment han d'iniciar procediment judicial. És aquí on és costós, econòmicament parlant, i també és costós perquè han de tornar a patir les preguntes d'un metge forense i del jutge que realment validin que aquesta persona té capacitat de votar."
Sovint, les famílies modifiquen el grau de capacitat per protegir-los, però d'aquesta manera s'anul·la el dret de sufragi. Un metge forense i un jutge han d'avaluar la seva capacitat perquè recuperin el dret de vot.
Dolors Torrents va sortir en un reportatge de TV3 l'any 2015 i va explicar que fa deu anys que li van retirar el sufragi. Ara és membre de l'Observatori DinCat i va recuperar el dret de vot després d'un procés judicial. Ella mateixa explica les preguntes a què va haver de respondre:
"El metge forense em va preguntar quins partits polítics governen a Espanya, quin president hi ha i quina filosofia segueix cada partit. Em va preguntar el mateix a nivell de Catalunya."
Notícia relacionada: Els discapacitats demanen que se'ls deixi votar a les eleccions
Al novembre, el Congrés va fer un primer pas per reformar la llei electoral per poder reconèixer el dret de vot de totes les persones amb discapacitats intel·lectuals. Encara no s'han tramitat els canvis.
- ARXIVAT A:
- Eleccions 21D