Els casos de Covid-19 diagnosticats a Catalunya serien només un 10% dels reals

Un model matemàtic calcula que a Catalunya hi hauria unes 600.000 persones que tenen o han tingut la malaltia, però per assolir immunitat de grup caldria que fossin entre 5 i 9 vegades més

Xavier DuranActualitzat

Els casos reals de Covid-19 a Catalunya són entre 10 i 15 vegades els detectats. Però encara haurien de ser entre 5 i 9 vegades més per tenir immunitat de grup.

Són les estimacions d'un grup interdisciplinari d'investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP).

El grup, coordinat per Clara Prats, treballa amb tres valors: casos diagnosticats oficialment, casos que es podrien haver diagnosticat, si es detectessin tots, i casos reals, tenint en compte que alguns serien massa recents per haver estat diagnosticats.

Tant els casos reals com el percentatge de casos de Covid-19 que es diagnostiquen són estimats a partir de les dades de mortalitat reportades pels diversos països i comunitats autònomes.

Els investigadors han tingut en compte que hi ha un retard entre el desenvolupament de símptomes de la Covid-19 i el seu registre com a cas positiu confirmat.

Finalment, han inclòs la letalitat, que diversos estudis situen entre el 0,5% i el 2%. Els autors creuen que un valor adequat per fer les estimacions és l'1%.
 

Augment del percentatge de casos diagnosticats

Prenent les dades de 10 països de la Unió Europea, han pogut estimar quin és el percentatge de casos que cada país és capaç de detectar respecte al total d'infectats. Això proporciona una xifra més acurada del nombre real de casos de Covid-19.

Les comparacions entre països no són fàcils, com indica Martí Català, de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i investigador principal del treball:

"El temps que passa entre l'aparició dels símptomes i la capacitat de detecció de la malaltia varia molt entre diferents països a causa de la reacció de les persones davant dels símptomes, l'estructura del sistema sanitari, la possibilitat de tenir testos o el temps que es triguen a registrar".

Però el model desenvolupat "soluciona aquest problema i obre la porta a una anàlisi comparativa més rigorosa de la situació".

Tant a Catalunya com a Espanya, el percentatge de diagnòstic ha augmentat en el darrer mes. Els autors calculen que fa unes setmanes era aproximadament del 5% i ara estaria al voltant del 10%. Els països amb més percentatge de casos diagnosticats són Alemanya i Portugal, que superen el 20%.
 

Entre mig milió i 600.000 casos reals a Catalunya

També cal tenir en compte el retard en el diagnòstic, des del contagi fins que es realitzen les proves i es registra el cas a les bases de dades oficials. A Catalunya és de 13 dies, a Espanya de 14 i a Alemanya de 7. La mitjana europea, incloent-hi els països de la UE, el Regne Unit i els països de l'EFTA, és de 12 dies.

Per tant, l'estudi proporciona tres xifres. Una és l'oficial de casos a 26 d'abril. A Catalunya eren 46.811 i en el conjunt d'Espanya eren 207.634.

La segona xifra correspon als casos que s'haurien d'haver diagnosticat a 26 d‘abril, si es detectessin el 100% dels casos de Covid-19. Així, a 26 d'abril haurien estat uns 480.000 casos diagnosticats.

Per últim, els casos reals que inclourien els ja diagnosticats i els que ho serien al llarg de la propera setmana serien uns 500.000-600.000 casos acumulats a Catalunya i uns 2,5-2,7 milions en el conjunt de l'estat.

Però si es tenen en compte les dades de mortalitat donades per les funeràries, que inclouen també persones a les quals no s'ha fet el test, el nombre real de casos que hi ha hagut a Catalunya estaria al voltant d'un milió. És possible que per prendre prou mesures de protecció les dades de funeràries siguin superiors a les reals. És a dir, que hagin preferit pecar d'excés.
 

Lluny de la immunitat de grup

Tot i això, els resultats de la investigació indiquen que el nombre d'infectats per Covid-19 encara és massa baix per haver assolit la immunitat de grup, en cas que es confirmi que la gent infectada queda immunitzada.

Aquest percentatge de gent infectada amb el coronavirus hauria de ser, com a mínim, el 60% de la població. Però alguns estudis el situen entre el 70 i el 75%.

Per tant, a Catalunya caldria que hi hagués entre 4,5 i 5,6 milions d'infectats amb el SARS-CoV-2. Si combinem les estimacions de casos reals i els que es dedueixen de les funeràries, caldria que fossin entre 5 i 9 vegades més.

En el cas d'Espanya, hi hauria entre 2,5 i 2,7 milions de casos acumulats fins al 26 d'abril. Si es fessin testos a tothom, se n'haurien diagnosticat 2,3 milions i la resta es diagnosticarien al llarg de la setmana que ve. D'aquests, aproximadament mig milió encara podrien contagiar la malaltia.

Per tenir immunitat de grup caldrien entre 28,8 i 36 milions de contagiats. Sempre pensant que els que han passat la malaltia queden immunitzats.

En nombre de casos reals, Itàlia es situaria en primer lloc amb 2,8 milions d'italians que tenen o han tingut la malaltia. Després vindria França, amb 2,5 milions, i Espanya i el Regne Unit, amb 2,3.

A la part baixa estaria Alemanya, amb 700.000 casos. Això significa uns 800 casos per cada 100.000 habitants. Haver fet molts més diagnòstics ha permès prendre mesures més encertades i aïllar els contagiats.

Tot això proporciona, segons els investigadors, una imatge més precisa de la malaltia i ajuda a prendre millor les decisions sobre cada mesura. Si bé a Catalunya estem en una zona de risc mitjà, els científics recorden que un desconfinament inadequat podria tornar-nos ràpidament a una situació d'alt risc.

Les previsions i els informes es publiquen a la web del Grup de Recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC).

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut