Es pot agafar la Covid-19 dos cops? Dubtes sobre la immunitat dels recuperats
Comiat a un pacient donat d'alta en un hospital de Wuhan (China Daily via Reuters)

Es pot agafar la Covid-19 dos cops? Dubtes sobre la immunitat dels recuperats

A Corea del Sud i a la Xina, persones recuperades tornen a donar positiu al cap d'un temps

Xavier DuranActualitzat

Adquireixen immunitat les persones que s'han recuperat de la infecció pel SARS-CoV-2? Si és així, durant quant de temps? I com és que algunes persones que s'han recuperat tornen a donar positiu en els tests al cap d'unes quantes setmanes?

Són preguntes bàsiques per fer front a la Covid-19, però, ara com ara, no tenen respostes clares. El SARS-CoV-2 és un virus nou i sovint sorprèn als científics pel seu comportament.

La immunitat a una malaltia després de patir-la es produeix perquè el sistema de defensa de l'organisme té memòria i reconeix de seguida el virus o bacteri agressor. Aquest no pot produir la infecció un altre cop. Un dels casos més coneguts és el xarampió: qui el passa queda immune  per a tota vida.

Passa el mateix amb el SARS-CoV-2? O almenys crea immunitat durant un temps?

Michael Ryan, director executiu del Programa d'Emergències de l'OMS, reconeixia que encara no tenim la resposta:

"Podríem esperar que hi hagi un període raonable de protecció, però és molt difícil de dir amb un virus nou. L'únic que podem fer és extrapolar a partir d'altres coronavirus. I fins i tot aquestes dades són força limitades."

Per al virus de la SARS, estretament emparentat amb el SARS-CoV-2 que va matar unes 800 persones a tot el món el 2003, els pacients que es recuperaven es mantenien protegits durant uns tres anys, de mitjana.
 

Estudis amb micos i amb persones

En el cas del SARS-CoV-2, hi ha una recerca amb macaco rhesus, un mico molt utilitzat en recerca. Individus que s'havien recuperat de la infecció per SARS-CoV-2 no es reinfectaven quan se'ls tornava a exposar al virus.

Així s'afirma en un estudi fet a l'Institut de Ciència d'Animals de Laboratori de Pequín, encara no sotmès a revisió. L'estudi va durar un mes i a altres metges els sembla un temps poc significatiu.

Hi ha un estudi fet amb persones per investigadors de la Universitat Fudan de Shangai, que tampoc ha estat revisat. Segons els resultats, 175 pacients recuperats de la Covid-19 mostraven diferents concentracions d'anticossos protectors de la infecció dies després dels primers símptomes.

Novament, això no és prou significatiu, segons Maria Van Kerhove, directora tècnica del Programa d'Emergències de l'OMS, per a qui no podem afirmar que la presència d'anticossos signifiqui realment immunitat.
 

Persones recuperades que tornen a donar positiu

També han aparegut molts casos de persones completament recuperades de la infecció que tornen a donar positiu en les proves al cap d'un temps.

A Corea del Sud, a finals de la setmana passada hi havia 163 d'aquests casos. Això significa aproximadament el 2% de tots els pacients recuperats en aquell país.

A la Xina també s'han donat casos de pacients recuperats que tornen a donar positiu en els tests. En el cas més extrem, un home donava positiu 70 dies després de la infecció.

Ara es considera que passen uns 14 dies entre la infecció i la recuperació en pacients amb símptomes lleus. Per això se'ls manté aïllats dues setmanes. Les altes es donen després de dos resultats negatius en proves fetes amb una separació d‘almenys 24 hores.

Segons les autoritats sanitàries xineses, no s'ha observat cap cas en què una persona recuperada que torni a donar positiu hagi encomanat el virus a una altra. A més, la majoria no mostrava símptomes o eren molt lleus.
 

Raons que s'apunten

Les raons que es donin d'aquests positius no estan clares, però el més probable seria que els testos PCR detectin partícules víriques que ja no tinguin capacitat infecciosa o transmissible.

Una altra possibilitat seria que el SARS-CoV-2 es mantingués latent i es reactivés, però això sembla molt improbable, perquè no s'ha vist que aquest i altres coronavirus es puguin mantenir en aquest estat.

Altres possibilitats fan referència als tests. Podria ser que alguns haguessin donat falsos negatius. Per tant, la repetició de les proves al cap d'un temps sí que detectaria la presència de virus, que hauria passat inadvertida en els tests anteriors.

També seria possible, però improbable, que la persona recuperada s'infectés de nou per contagi. En aquest cas, s'hauria d'analitzar tot l'ARN dels dos virus –el de la infecció anterior i el de la segona- i comparar-los. Si són diferents, vol dir que hauria estat una nova infecció. Però no es considera gaire probable.

En resum, encara no se sap si una persona recuperada té immunitat i quant de temps. Trobar la resposta és essencial per al procés de desconfinament.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut