"Els amants de Bausen", la història de l'única tomba del cementiri més petit d'Espanya

Aquest espai fúnebre ha estat declarat bé cultural d'interès local pel Conselh Generau d'Aran

Actualitzat

Al poble de Bausen, a principis del segle XX, es va viure una de les històries d'amor més famoses de la Vall d'Aran. Es coneix com "Els amants de Bausen".

Ara, els veïns han aconseguit que el cementiri civil que van crear per a Teresa de Belena, una de les protagonistes, juntament amb alguns elements del poble, siguin declarats bé cultural d'interès local.

Aquest cementiri, el més petit de l'Estat, té una sola tomba i amaga la història d'amor de dos joves d'aquest petit poble que es van enamorar. L'estima que es tenien va captivar els seus veïns, que admiraven profundament l'amor que els dos promesos es professaven.

Tomba de Teresa Belena al cementeri civil de Bausen

Un dia van decidir casar-se, però el capellà els va exigir una gran quantitat de diners com a dispensa pel fet d'estar emparentats, encara que fos un parentiu llunyà, i no va cedir a les súpliques dels dos enamorats.

Ells van decidir seguir amb el seu amor i viure junts, fins que la Teresa es va posar malalta i va morir quan només tenia 33 anys. Tampoc llavors el capellà va accedir a donar-li santa sepultura al cementiri del poble.

Davant de la desesperació d'ell i amb gran indignació, tots els veïns, sense cap excepció, van cavar una altra fossa i la van enterrar amb tota dignitat al cementiri civil on reposa.

L'any 2016 es va commemorar el centenari de la mort de la Teresa, i aquesta tardor aquest espai fúnebre ha estat declarat bé cultural d'interés local pel Conselh Generau d'Aran, arran d'una petició feta per les associacions Es Sarnalhèrs i Lanaranesa de Bausen.

Carmen Bonifaci, de l'associació Lanaranesa de Bausen, diu que aquest reconeixement suposa tenir un patrimoni d'una cosa diferent, sobretot de l'estat catòlic en què es va viure aquesta història: "Tenir aquest cementeri es una raresa", assegura.

Miquel Vallès, veí de Bausen, diu que és un reconeixement de fa molts segles i és interessant que es vaigi mantenint.

 

Poble de Bausen (Vall d'Aran)

El conjunt d'elements patrimonials que també s'inclouen en aquesta distinció són l'església barroca de Sant Pere, el seu cementiri i les capelles de Sant Roc i Santa Anna.

Elisa Ros, tècnica de patrimoni del Conselh, diu que donant-los aquest plus de patrimoni històric o artístic sel's dona a conèixer més i els preserva tal com són.

Bausen és un poble petit, on viuen una quarantena de veïns, i que disposa d'un ample conjunt d'elements patrimonials i culturals que fa que cada any rebin milers de visitants.

S'espera que aquest turisme vagi en augment a partir d'aquest reconeixement per part de l'administració pública.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut