Jordi Vilà al costat de Carles Vilarrubí
Jordi Vilà al costat de Carles Vilarrubí

El xef Jordi Vilà, del restaurant Alkimia, Premi Nacional de Gastronomia 2021

El xef Rafel Muria, del Quatre Molins, ha rebut el premi revelació i Javier Oliveira, de Via Veneto, el de millor cap de sala

Redacció/AgènciesActualitzat

El cuiner i propietari del restaurant Alkimia, Jordi Vilà, és el Premi Nacional de Gastronomia 2021. L'Acadèmia Catalana l'hi ha concedit per la seva trajectòria i aportació a la cuina del país. El president de la Generalitat li ha entregat el guardó en un acte de petit format. El xef Rafel Muria, del Quatre Molins, ha rebut el premi revelació i Javier Oliveira, de Via Veneto, el de millor cap de sala

Vilà va obrir l'Alkimia el 2002. I només dos anys després ja tenia una estrella Michelin, que ha mantingut sempre. Recentment, també va obtenir els tres sols, la màxima distinció de la guia Repsol.

Tot i la llarga trajectòria i els premis que ha anat obtenint, Vilà ha explicat que aquest premi és especial:

"Aquest premi segurament és el que a nivell personal fa més il·lusió, independentment de la repercussió; és un premi de la gent propera, és un premi d'afecte, i això no es pot mesurar en popularitat. És un premi que va al cor."


L'Alkimia

L'Acadèmia ha reconegut així la feina de Vilà al capdavant del seu restaurant, l'Alkimia, emplaçat dins de la històrica fàbrica de cerveses Moritz, i que la Guia Michelin distingeix amb una estrella.

Vilà es va formar a l'Escola d'Hostaleria Joviat de Manresa i des d'aleshores ha passat per moltes cuines. El 1998 va obrir el seu primer restaurant a Barcelona amb Sònia Profitós, l'Abrevadero.

El 2002 el tàndem va inaugurar l'Alkimia i el 2004 van rebre l'estrella Michelin. Després de tretze anys van canviar de local, reobrint a la planta principal de l'edifici de la fàbrica Moritz, cervesera amb la qual Vilà col·laborava des del 2011 com a director gastronòmic del grup.

 El nou restaurant té dues propostes: l'Alkimia, més gastronòmica i rupturista, i Al Kostat, amb el traç més personal i proper de Vilà.

Jordi Vilà al costat del president de la Generalitat, Pere Aragonès
Jordi Vilà al costat del president de la Generalitat, Pere Aragonès

Els altres premiats

Carme Ruscalleda, vicepresidenta de l'Acadèmia, i la consellera Jordà han entregat el Premi Revelació 2021 a Rafel Muria i Franch, del restaurant Quatre Molins, situat a la comarca del Priorat i també conegut com "el xef de la mel".

El premi al millor cap de sala d'aquesta edició ha recaigut en la persona de Javier Oliveira Onieva, de l'històric restaurant barceloní Via Veneto, on ha desenvolupat la seva carrera.

Finalment, l'Acadèmia ha distingit també un premi especial a Assocome, l'Associació d'Empreses Majoristes de Mercabarna, una entitat sense ànim de lucre que aglutina les empreses i els gremis majoristes de fruites i hortalisses i peix i marisc que operen al polígon alimentari.
 

Rafel Muria al costat de la consellera Teresa Jordà i Carme Ruscalleda
Rafel Muria al costat de la consellera Teresa Jordà i Carme Ruscalleda

"La sopa d'all i el món que ve"

Per reforçar aquests reconeixements, el dimarts 27 de juliol s'estrenarà a TV3 "La sopa d'all i el món que ve", un documental produït per la mateixa Acadèmia "que convida a reflexionar sobre el moment crític i el punt d'inflexió que viuen el sector de la gastronomia i la indústria agroalimentària del país".

Al voltant d'una taula, set comensals -gastrònoms, cuiners i productors- gaudeixen d'un àpat i una conversa distesa sobre com de rica i saludable ha estat i és la nostra gastronomia. Els guanyadors d'aquests premis nacionals són el resultat d'un procés de votació secret que els acadèmics realitzen al llarg de l'any. L'Acadèmia selecciona els cuiners, professionals, institucions o col·lectius per l'excel·lència en la seva tasca i per l'aportació a la cuina i a la gastronomia del nostre país.

           

 

ARXIVAT A:
GastronomiaCultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut