El Tribunal de Comptes reclama 4,1 milions d'euros al govern de l'1-O pel referèndum

La quantitat de 4,1 milions encara és provisional, fins que se celebri la vista en què es revisarà la seva responsabilitat

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Comptes xifra en 4,1 milions d'euros les despeses de l'1-O. Aquest matí ha notificat als presumptes responsables de les despeses que aquesta és la quantitat provisional que han d'abonar per responsabilitat comptable.

El tribunal havia citat l'expresident Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i tot el seu govern, a més de diversos exalts càrrecs, fins a un total de 29 persones.

La quantitat de 4,1 milions encara és provisional, fins que se celebri la vista en què es revisarà la seva responsabilitat.

Tot plegat arran de les denúncies presentades per Societat Civil Catalana, Advocats Catalans per la Constitució i la Fiscalia.

La denúncia de la Fiscalia al Tribunal de Comptes no fixa una xifra concreta dels diners que presumptament s'haurien malversat l'1-O i que s'han de reclamar. La denúncia sí que cita factures relacionades amb els locals de votació, com ara una xifra de 900.906,7 euros, o despeses publicitàries que s'acosten al milió d'euros en diversos apartats, una despesa de 979.666,96 euros en paperetes i una altra de 38.431,20 en cartells.

També destaca que "l'acció de la presidència catalana a l'exterior" va absorbir 2,3 milions d'euros, als quals s'han d'afegir diverses despeses en viatges d'observadors, que superarien, segons la denúncia, els 100.000 euros.

Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució, els altres dos demandants, van considerar que el govern Puigdemont hauria destinat a l'1-O 1.971.601,20 euros procedents de fons públics de la Generalitat.

La quantitat de més de 4,1 milions d'euros que ha fixat aquest dimarts el Tribunal de Comptes s'haurà de confirmar en un judici, la data del qual es fixarà més endavant.


Puigdemont i la caixa de solidaritat

L'expresident Carles Puigdemont i, ara, eurodiputat, ha demanat ajuda per poder fer front a la reclamació econòmica que ha fet el Tribunal de Comptes. Puigdemont ha fet un tuit on diu: "Si vas votar l'1-O, et necessitem": 

 


Semblant al que va passar amb el 9N

El procediment per les despeses de l'1-O és semblant al que va passar amb el 9N. Llavors també van ser Societat Civil Catalana i Advocats Catalans por la Constitució els que van presentar una demanda, a la qual la fiscalia es va adherir.

En el cas del 9N, el Tribunal de Comptes va condemnar Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau, Francesc Homs i sis acusats més a retornar 4.988.620,11 euros per l'organització del procés participatiu del 9 de novembre del 2014. En el seu cas, en el procediment penal no els van arribar a jutjar per malversació.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut