El Tío Manuel, una Creu de Sant Jordi per a la lluita del poble gitano

El govern ha lliurat la Creu de Sant Jordi a 10 entitats i 20 personalitats escollides respectant la paritat de gènere

RedaccióActualitzat

Mediar entre gitanos i mediar entre gitanos i paios. Aquesta és la trajectòria que avala el Tío Manuel, el nom amb què es coneix l'activista Manuel Heredia Jiménez, un dels guardonats aquest dilluns amb la Creu de Sant Jordi.

Ell va aprendre aquesta tasca dels ancians, una figura venerada pel seu poble. Quan un gitano arriba als 55 anys i es guanya el respecte de la comunitat es converteix en "tío", un gitano de respecte, que té autoritat per decidir el que està bé i el que està malament.

Després d'anys de mobilitzar-se per dignificar la vida dels gitanos o contra el racisme, el Tío Manuel rep amb satisfacció un reconeixement que diu que és una fita però que no marca el final del camí:

"Els paios ens han donat aquest premi, però per a tots, per al poble gitano, un reconeixement que estàvem esperant. Però han de fer molts més passos, aquí no s'acaba la història."

Ho comenta a la Mina, acompanyat d'altres membres del Consell Gitano d'Ancians, l'autoritat d'aquest barri de Sant Adrià de Besòs.

Heredia passejant pels carrers de la Mina
Manuel Heredia ha rebut la distinció de la Generalitat després d'altres gitanos il·lustres com Peret (CCMA)

També parlen de l'odi als gitanos a l'espai digital, un problema dels nostres temps, però que no és tan diferent del racisme que ell mateix denunciava fa 33 anys.


Quart gitano amb la Creu de Sant Jordi

Manuel Heredia no és el primer gitano a rebre la Creu de Sant Jordi. El primer va ser Peret, el 1998. Després van venir Manuel Jiménez Valentí, l'oncle Manuel, de Gràcia, el 2004. I Juan de Dios Ramírez Heredia, el 2011.

L'assignatura pendent és la Creu de Sant Jordi per a una dona gitana, i el Tío Manuel ho té clar:

"Tan fantàstics que són els paios a dir 'la dona, la dona i la dona'... Que també es recordin que hi ha dones gitanes i que els donin aquesta responsabilitat."

Diuen que, fa molts molts anys, les gitanes s'encarregaven de solucionar els problemes a la comunitat, però ara no poden ser "ties".


Unes creus de Sant Jordi paritàries

El govern ha entregat aquest dilluns la Creu de Sant Jordi a 20 personalitats i 10 entitats. Enguany s'han escollit respectant la paritat de gènere.

En 40 anys, més de mil homes han rebut la Creu de Sant Jordi. De dones, força menys, dues-centes vuitanta.

Pere Aragonès des del faristol amb tots els guardonats asseguts dalt de l'escenari
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presidit l'entrega de la Creu de Sant Jordi (ACN / Albert Segura Lorrio)

Entre els guardonats aquest any hi ha l'empresària i promotora cultural Mariona Carulla, els esportistes Pau Gasol i Alexia Putellas, periodistes com Mònica Terribas o Justo Molinero i el dibuixant Francisco Ibáñez.

Deu homes i deu dones, de diferents àmbits, que han destacat per la defensa de la identitat i la cultura catalanes.

Aquesta és la crònica del "Telenotícies Vespre" sobre l'entrega dels guardons.

 

 

ARXIVAT A:
Racisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut