Alexia Putellas, Francisco Ibáñez i Els Pets, Creus de Sant Jordi 2021: tots els premiats

Actualitzat

El govern ha donat a conèixer les vint persones i deu entitats distingides aquest any amb la Creu de Sant Jordi, la màxima distinció que atorga la Generalitat a tots aquells que han destacat en la defensa de la llengua i la cultura catalanes.

Entre els guardonats destaquen el dibuixant de Mortadel·lo i Filemó, Francisco Ibáñez; els esportistes Alexia Putellas i Pau Gasol, l'empresària Mariona Carulla, la científica i pedagoga Mercè Izquierdo i els comunicadors Justo Molinero i Mònica Terribas, entre d'altres.

Entre les entitats distingides amb la Creu de Sant Jordi hi ha el grup musical de Constantí Els Pets, la Fundació Catalana de l'Esplai i diversos col·legis i col·lectius professionals com el d'Enginyers, el d'Infermeres i agrupacions de cultura popular com l'Escola de Grallers de Sitges.

Aquesta és la llista de tots els premiats:

  • Jesús Alturo i Perucho. Paleògraf, filòleg i historiador. Per la seva contribució a l'àmbit de la paleografia, codicologia i diplomàtica, i les seves aportacions cabdals a la història de la literatura i l'art medieval del període romànic de Catalunya.
     
  • Mariona Carulla i Font. Empresària i promotora cultural. Per la seva tasca a favor de la cultura catalana i la seva projecció. Ha estat vicepresidenta de la Junta de la Sagrada Família, ha presidit el Concurs Internacional de Música Maria Canals i ha sanejat i refundat el Palau de la Música Catalana.
Mariona Carulla
  • Anna Rosa Cisquella i Passada. Actriu i productora teatral. Per la seva contribució a la professionalització i qualitat del teatre en català a partir del treball en equip i des d'una visió rigorosa i ambiciosa de les arts escèniques.
     
  • Ernest Costa i Savoia. Fotògraf i escriptor naturalista. En reconeixement dels seus treballs com a divulgador del patrimoni natural dels Països Catalans, als quals ha aportat, de manera significativa, la seva condició de fotògraf i que s'han materialitzat en nombrosos llibres, guies i estudis sobre la matèria.
     
  • Joana Escobedo i Abraham. Filòloga i bibliotecària. Per la seva trajectòria extensa com a bibliotecària i la seva especialització en documentació patrimonial.
     
  • Isabel Etxeberria Gorriti. Pedagoga. En reconeixement del seu paper esforçat per dotar el nostre país d'una pedagogia pròpia i d'un sistema d'ensenyament consolidat. Als seus 106 anys, continua sent un referent per a moltes generacions.
     
  • Pau Gasol i Sáez. Esportista. Per ser un referent del bàsquet i, per extensió, de l'esport català, i per la contribució a la seva internacionalització.
Pau Gasol
Pau Gasol (FCB)
  • Manuel Heredia Jiménez, Tío Manuel. Activista social. En reconeixement del seu compromís i la seva llarga trajectòria en defensa dels drets i la promoció del poble gitano a Catalunya, a través de diverses organitzacions i de múltiples projectes.
     
  • Francisco Ibáñez Talavera. Dibuixant i guionista. En reconeixement de la seva prolífica carrera artística i per haver esdevingut un referent humorístic per a diverses generacions.
Francisco Ibáñez
  • Mercè Izquierdo i Aymerich. Científica i professora. En reconeixement del seu llarg recorregut professional com a científica i de la seva trajectòria docent en els àmbits de l'ensenyament secundari, la universitat, la formació del professorat i la recerca pedagògica.
     
  • Elena Jaumandreu i Garrido. Muntadora cinematogràfica. Per l'excel·lència de la seva feina com a muntadora cinematogràfica, "la millor muntadora del món", segons Orson Welles, amb qui va treballar en la pel·lícula "Campanades a mitjanit" (1965).
     
  • Enric Larreula i Vidal. Escriptor, professor universitari i il·lustrador. Pel seu activisme social i cultural i pel seu compromís en defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes des de diversos àmbits. Cal destacar la seva tasca a favor de la llengua catalana a la Catalunya Nord a través de l'associació Amics de la Bressola.
     
  • Justo Molinero Calero. Locutor, comunicador i empresari. En reconeixement de la seva aportació al panorama audiovisual català, especialment per la presentació de programes i com a locutor, sense oblidar les seves facetes com a empresari i emprenedor. Presideix el grup TeleTaxi.
Justo Molinero (Francesc Falcó)
Justo Molinero (Francesc Falcó)
  • Anna Navarro Descals (Anna N Schlegel). Empresària. En reconeixement de la seva acció innovadora en estratègies de globalització per a empreses tecnològiques, partint de la filologia i la perspectiva de gènere.
     
  • Joan Panisello i Chavarria. Ceramista. En reconeixement de la seva trajectòria com un dels creadors d'art ceràmic més destacats de la nostra època, tant per l'originalitat de les formes com per la innovació i l'experimentació en textures i colors.
     
  • Alexia Putellas i Segura. Esportista. Per la seva exemplaritat com a representant de l'esport femení de primer ordre. Futbolista de l'equip femení del Futbol Club Barcelona, ha estat també jugadora de la selecció espanyola.
Alexia Putellas, premiada amb la Pilota d'Or 2021
Alexia Putellas, premiada amb la Pilota d'Or 2021 (EFE)
  • Àngels Ribé i Pijuan. Artista conceptual. En reconeixement de la seva trajectòria com a artista conceptual, amb obres a les quals ha aportat elements de recerca i experimentació basats en el cos, l'espai geomètric i el món natural.
     
  • Mònica Terribas i Sala. Periodista. Per la seva trajectòria professional en el camp del periodisme i de la comunicació de masses, terreny en què ha esdevingut tot un referent.
Mònica Terribas
  • Rafael Tous i Giner. Empresari tèxtil, col·leccionista d'art i mecenes. Per les seves aportacions convençudes i estratègiques a favor de la cultura catalana, reforçades gràcies a la donació recent de mil obres de la seva col·lecció privada d'art conceptual al MACBA.
     
  • Francesc Vilasís i Fernández-Capallejà. Esmaltador. Per la seva trajectòria dilatada en el temps com a esmaltador de prestigi internacional, i no tan sols per la seva obra de creació, sinó també, i sobretot, per la seva continuada tasca pedagògica.

Entitats:

  • Associació Cultural Recreativa Unió Calafina. Per la seva trajectòria, des de l'any 1896, com a entitat de referència del poble de Calaf i del seu entorn comarcal.
     
  • Associació de Voluntaris de Protecció Civil d'Argentona. En reconeixement de la tasca de servei a la societat en situacions de risc i d'emergència, de les quals la pandèmia ha estat recentment una mostra significativa.
     
  • Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. Amb motiu dels 25 anys d'història de suport i defensa de la professió d'enginyers graduats, enginyers tècnics i pèrits industrials.
     
  • Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya. Com a premi al recorregut de 90 anys d'història i per la tasca de situar els valors de l'arquitectura i la professió a la societat, a través de la defensa i la projecció del col·lectiu vinculat a l'arquitectura de Catalunya.
     
  • Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya. Per la ingent tasca que aquesta corporació de dret públic ha desenvolupat durant tota la situació de pandèmia i per la seva condició de representants de la professió infermera davant les administracions públiques, corporacions professionals, altres entitats i la societat en general.
     
  • Els Pets. Per la seva contribució en la configuració d'un panorama musical català ric, amè i propi, a partir de les seves creacions de rock amb denominació d'origen no urbana. Pel paper que han desenvolupat els seus components com a representants de la creació musical catalana.
Els Pets
Els Pets
  • Escola de Grallers de Sitges. Per la seva aportació en l'àmbit de la cultura popular catalana a través de la formació de nous grallers i la potenciació de la música popular en tots els seus àmbits.
     
  • Federació Catalana de Natació. Per ser una de les federacions deganes de l'esport català que compleix 100 anys de vida aquest any i per esdevenir un referent internacional tant pels èxits esportius com per la seva capacitat organitzativa.
     
  • Fundació Catalana de l'Esplai. Per la seva contribució a l'educació en el lleure d'infants i joves, i la seva tasca professional que du a terme amb diversos col·lectius i en entorns vulnerables.
     
  • Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària. Per ser un dels pilars de l'estructura assistencial sanitària del país, ja que es tracta d'una associació científica i professional que representa el col·lectiu mèdic d'especialistes en medicina familiar i comunitària.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut