L'expresident de la Generalitat Artur Mas, en un acte del 2020 (Europa Press / Glòria Sánchez)
L'expresident de la Generalitat Artur Mas, en un acte del 2020 (Europa Press / Glòria Sánchez)

El TEDH admet a tràmit el recurs d'Artur Mas contra la inhabilitació pel 9N

El tribunal d'Estrasburg demana al govern espanyol si la condemna a l'expresident de la Generalitat va complir els requisits de claredat i previsibilitat

Redacció / AgènciesActualitzat

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha admès a tràmit el recurs de l'expresident de la Generalitat Artur Mas contra la inhabilitació per la consulta del 9 de novembre del 2014.

En una resolució, el tribunal d'Estrasburg demana al govern espanyol que respongui si la condemna a Mas va complir els criteris de claredat i previsibilitat que requereix el Conveni Europeu de Drets Humans i si les actuacions del president entre 2010 i 2016 suposen una infracció penal.

El març del 2017, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar Mas a dos anys d'inhabilitació i a una multa per desobediència greu al Tribunal Constitucional, una pena que el Tribunal Suprem va rebaixar a un any a finals del 2018.

Cua per votar el 9N en un col·legi de Barcelona
Cua per votar el 9N en un col·legi de Barcelona (Reuters / Albert Gea)

Després que tant el Suprem com el Constitucional rebutgessin els recursos de Mas, l'expresident de la Generalitat va decidir portar el cas a Estrasburg.

En la demanda, Mas al·legava que l'ordre del Constitucional de suspendre la votació del 9N "no va ser prou precisa, concreta i categòrica sobre la prohibició de fer la consulta".

La inhabilitació de Mas va quedar complerta la primavera de l'any 2020.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàUnió Europea9NArtur Mas
Anar al contingut