Aquest dimarts, trobada entre el govern i els tres condemnats pel 9N: Mas, Ortega i Rigau (ACN)
Madrid

El Suprem rebaixa un any les condemnes d'inhabilitació contra Mas, Ortega i Rigau pel 9N

La condemna d'inhabilitació per a Mas queda en un any i un mes, 9 mesos per a Ortega i mig any per a Rigau

Actualitzat

El Tribunal Suprem ha rebaixat les condemnes de l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Educació Irene Rigau pel 9N.

La sala penal de l'alt tribunal ha reduït a un any i un mes la condemna d'inhabilitació contra Artur Mas. Fins ara, l'expresident tenia una pena de dos anys de prohibició d'exercir càrrec públic.

D'aquesta manera s'equipara a la pena que el Suprem ja va imposar al llavors conseller de Presidència, Francesc Homs, també pel procés participatiu de novembre del 2014. Homs era diputat al Congrés i, com a aforat, va haver de declarar davant d'aquest tribunal i no del TSJC.

L'alt tribunal també ha rebaixat un any les inhabilitacions a l'exvicepresidenta Ortega i a l'exconsellera Rigau. Així, la condemna per a Ortega queda en nou mesos d'inhabilitació respecte a l'any i nou mesos que tenia, i Rigau, a sis mesos en lloc de l'any i mig.

Tots tres van ser condemnats per un delicte de desobediència, però l'alt tribunal els va absoldre, en una decisió unànime, de l'acusació de prevaricació. Tot i això, se'ls va imposar multes de 36.500 euros a Mas, 30.000 a Ortega i 24.000 a Rigau, unes quantitats que ara el Suprem també confirma.

 

 

La decisió del Suprem arriba després dels recursos presentats per les defenses de Mas, Ortega i Rigau. La vista per analitzar-los es va fer el 7 de novembre passat i la Fiscalia va demanar mantenir totes les penes imposades pel TSJC. Amb la decisió del Suprem, la sentència ja és ferma.

Recurs a la sentència del Tribunal de Comptes

El 9N encara té obert un altre procediment judicial al Tribunal de Comptes, que va condemnar fa un mes Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau, Francesc Homs i sis acusats més a retornar gairebé cinc milions d'euros per l'organització d'aquest procés participatiu.

 

 

La condemna és conjunta i solidària i, per tant, hauran d'aportar els diners entre tots, tot i que l'expresident Mas està considerat el màxim responsable i hauria d'assumir la quantitat a què la resta de condemnats no puguin fer front.

El Tribunal de Comptes haurà de pronunciar-se aviat sobre el recurs, però la decisió encara es podrà recórrer davant del Tribunal Suprem.

ARXIVAT A:
9NArtur MasTribunal Suprem
Anar al contingut