Cayetana Álvarez de Toledo, en una imatge d'arxiu (ACN)
Cayetana Álvarez de Toledo, en una imatge d'arxiu (ACN)

El TC avala que Batet esborrés el "fill de terrorista" d'Álvarez de Toledo del Congrés

El tribunal al·lega que la decisió de retirar les paraules, dirigides a Pablo Iglesias, no va ser ni discriminatòria ni arbitrària, i la diputada del PP ho critica i considera que el Tribunal Constitucional "blanqueja"

El Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs que la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo va presentar contra la decisió de la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, de fer retirar l'expressió "fill d'un terrorista", en referència a Pablo Iglesias, del diari de sessions de la cambra.

Els fets van passar el maig del 2020, durant la sessió de control al govern, quan la representant del PP va intervenir arran de l'acord del PSOE i Unides Podem i amb Bildu per derogar la reforma laboral. Aquest és el moment:


Álvarez de Toledo feia referència a la militància del pare de l'aleshores vicepresident segon del govern espanyol al Front Revolucionari Antifeixista Patriota (FRAP), organització que, al final de la dictadura, va atemptar contra policies.


El TC: la paraula "terrorista" té una "denotació pejorativa de la màxima intensitat"

Ara, gairebé tres anys després dels fets, la sala del Tribunal Constitucional conclou que la decisió de Batet, que va fer retirar l'expressió després de demanar a Toledo que rectifiqués, "no va ser manifestament arbitrària ni discriminatòria".

Els magistrats del tribunal, de majoria progressista, defensen la llibertat d'expressió, però emmarcada en uns límits rigorosos. També al·leguen que la paraula "terrorista" té "una denotació pejorativa de la màxima intensitat".


Álvarez de Toledo acusa el TC de "blanquejament"

La decisió del tribunal no ha agradat a Álvarez de Toledo, que ha assegurat que el Constitucional "blanqueja els violents del passat i els que puguin venir":

 

El pare d'Iglesias va perdre la demanda

En aquella sessió de control, com calia esperar, les paraules de Cayetana no van agradar a Pablo Iglesias. La resposta del líder de Podem, que no va perdre la calma en cap moment, va ser d'advertir Álvarez de Toledo que s'exposava a una querella.

"Senyora marquesa", li va dir, "acaba de cometre un delicte aquí, en aquesta tribuna". "Només algú amb títols nobiliaris és capaç de creure's amb la impunitat de poder dir terrorista a algú i que li surti gratis", li va etzibar.

I així va ser. El pare d'Iglesias, Francisco Javier Iglesias Peláez, es va querellar contra la diputada del PP. La demanda, però, la va guanyar ella.

En una sentència del gener d'aquest any, un jutjat de primera instància de Zamora va considerar que el dret a la llibertat d'expressió passava per sobre i que les paraules d'Álvarez de Toledo tenien "un indubtable interès general, ja que es referien al passat històric i polític d'Espanya".

ARXIVAT A:
Pablo IglesiasCayetana Álvarez de ToledoCongrés dels Diputats
Anar al contingut