El Suprem reactiva les euroordres contra Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig
Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig (ACN)

El Suprem reactiva les euroordres contra Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig

La reactivació de les ordres d'extradició a Espanya dels tres exconsellers de Puigdemont arriba cinc dies després que la Fiscalia ho va demanar al jutge instructor Pablo Llarena

RedaccióActualitzat

El jutge Pablo Llarena, del Tribunal Suprem, ha emès aquest dimarts una nova euroordre contra Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig, exconsellers de l'últim govern presidit per Carles Puigdemont.

Reclama l'extradició a Espanya de Ponsatí, exconsellera d'Educació, per l'únic càrrec de sedició. A Comín, exconseller de Salut, l'acusa dels delictes de sedició i malversació, els mateixos pels quals han estat condemnats a gairebé 100 anys de presó nou dels líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem. Puig, exconseller de Cultura, està acusat de malversació i desobediència.

La decisió del jutge instructor Llarena arriba cinc dies després que la Fiscalia del Suprem li va demanar la reactivació de les euroordres contra els exconsellers Ponsatí, Comín i Puig.

 

Lluís Puig, Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín (ACN/Natàlia Segura)

 

L'advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, ha confirmat a TV3 que s'ha reactivat l'euroordre i que l'exconsellera es presentarà a la policia dijous que ve al matí, a Edimburg. Anwar ha emès un comunicat en què explica que la seva defensada serà detinguda en espera de la vista i que demanaran la llibertat sota fiança.

 

 

També que que Ponsatí "rebutja completament" l'acusació de sedició i que si fos declarada culpable podria ser condemnada a una pena de fins a 15 anys. I afegeix: 

"Aquesta euroordre és vista per més de dos milions de votants catalans com un intent sistemàtic de criminalitzar la lluita per la independència. L'equip legal de Clara [Ponsatí] argumentarà que no té garantit el dret a un judici just a Espanya, on la majoria dels integrants del govern català ja estan empresonats o són a l'exili."

"Clara [Ponsatí] creu que l'acusació [de sedició] forma part d'una "persecució motivada políticament" i que la seva extradició seria injusta i incompatible amb els seus drets humans."


Ponsatí, de 62 anys, professora de la Universitat de Saint Andrews, resideix a Escòcia, al Regne Unit. Comín, de 48 anys, i Puig, de 60, esideixen a Bèlgica.

Llarena ja havia emès una primera euroordre contra tots tres, però després la va retirar, juntament amb les que havia dictat contra Puigdemont, l'exconsellera Mertixell Serret i la vicepresidenta d'ERC, Marta Rovira. Va ser l'estiu de l'any passat quan un tribunal alemany va acceptar extradir Carles Puigdemont només pel càrrec de malversació.

El mateix dia que es va fer pública la sentència del judici del procés, el 14 d'octubre, Llarena ja va reactivar l'euroordre contra Carles Puigdemont.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonat
Anar al contingut