La Fiscalia demana a Llarena que reactivi les euroordres contra Comín, Puig i Ponsatí
Lluís Puig, Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín (ACN/Natàlia Segura)
Madrid

La Fiscalia demana a Llarena que reactivi les euroordres contra Comín, Puig i Ponsatí

A Comín i a Ponsatí la petició es fa per sedició i malversació, i a Puig per malversació i desobediència

RedaccióActualitzat

La Fiscalia ha demanat al jutge Llarena que reactivi les euroordres contra Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí, consellers del govern de Puigdemont l'1 d'octubre.

En el cas de Comín i Ponsatí, la petició es fa pels suposats delictes de sedició i malversació, pel seu paper com a consellers de Salut i Educació durant el procés. I en el cas de Puig per presumpta malversació i desobediència com a conseller de Cultura.

Ara serà el jutge Llarena qui haurà d'elevar la petició a les fiscalies belga, en el cas de Comín i Puig, i escocesa, en el cas de Ponsatí.

La Fiscalia emplaça el jutge a demanar també ordres de detenció internacional per si marxen a algun país de fora de la Unió Europea. El 15 d'octubre el jutge ja va emetre una nova euroordre contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la justícia belga decidirà sobre aquesta qüestió el pròxim 16 de desembre.


La Fiscalia diu que les euroordres tenen ara una "seguretat jurídica" més gran 

El ministeri públic assegura que el fet que el Tribunal Suprem ja hagi emès sentència contra els líders independentistes dota ara les euroordres d'una "seguretat jurídica" més gran en relació amb els intents anteriors del jutge Llarena, que van ser desestimats per la justícia belga. Segons els fiscals, en aquests moments es pot "ajustar de manera exacta" els "fets i títols d'imputació que s'han establert".

Als escrits s'atribueix a Puig delictes de malversació i desobediència, que suposen "penes de presó greus que superen de llarg els límits punitius que exigeix la legislació vigent per expedir una ordre de detenció."
 

Comín i Ponsatí en una concentració davant l'Eurocambra l'1 d'octubre d'aquest any (ACN/Nazaret Romero) 

Sobre Comín i Ponsatí, els atribueix delictes de sedició i malversació i, per tant, com en el cas de Puig, "es compleixen els requisits establerts a la legislació vigent" per reclamar la detenció i extradició dels exconsellers.

 

De moment, ha quedat descartada la petició de l'extradició de Meritxell Serret, exconsellera d'Agricultura, i Anna Gabriel, exdiputada de la CUP. En aquests dos casos, la seva participació en els fets del procés estaria vinculada a un presumpte delicte de desobediència que no implica penes de presó i per tant no es pot demanar una euroordre.

ARXIVAT A:
Judici procésClara PonsatíLluís PuigToni ComínProcés català
Anar al contingut