El Suprem diu que "necessita temps" per decidir sobre la immunitat de Junqueras

Demanar un suplicatori a l'Eurocambra pot ser un tràmit llarg, i mentre duri Junqueras podria quedar en llibertat per exercir d'eurodiputat

Actualitzat

El Tribunal Suprem ja té totes les versions damunt la taula per decidir com aplica la sentència europea sobre Oriol Junqueras, però no té un termini predeterminat per pronunciar-se sobre com aplica la resolució del TJUE i com afecta la situació de Junqueras.

Fronts del Tribunal Suprem han explicat a TV3 que "cal llegir-ho" i que "cal estudiar-ho" abans de resoldre, cosa per a la qual, afegeixen, "necessitem temps".

Aquest dilluns el Suprem ha rebut l'última al·legació i la més esperada: la de l'Advocacia de l'Estat sobre la immunitat de Junqueras, que recomana al Suprem que permeti a Junqueras recollir la seva acta d'eurodiputat, però insta també aquest tribunal a demanar al Parlament Europeu que l'hi retiri.

Si el Suprem opta per la tramitació d'un suplicatori a l'Eurocambra per aixecar la immunitat parlamentària del líder d'ERC, aquest també serà un procés lent. La incògnita és si, mentrestant, Junqueras quedaria en llibertat per exercir com a eurodiputat.

 

Per a l'advocat de l'exvicepresident, Andreu Van den Eynde, l'Advocacia perd una oportunitat de defensar plenament la immunitat, i demana que s'anul·li la sentència.

 

El Tribunal Suprem va donar a les parts fins dijous 2 de gener per presentar les seves al·legacions, però no establia cap termini per al seu dictat. Segons fonts de l'alt tribunal, la resposta podria produir-se el 3 de gener o ja després de Reis.

 

Oriol Junqueras, el 21 de maig, al Congrés dels Diputats (EFE)

 

Suplicatori a l'Eurocambra

La tramitació d'un suplicatori per aixecar la immunitat de Junqueras com a eurodiputat al Parlament europeu és un procés lent. Aquest procediment no és infreqüent però requereix un ple de la cambra.

No és un procés automàtic i de mitjana dura uns sis mesos, però en un cas tan polititzat com el de Junqueras, es pot allargar molt més.

Els eurodiputats no poden ser investigats, detinguts, ni processats en virtut de la immunitat parlamentària. Segons el Parlament Europeu, aquesta salvaguarda no s'ha d'entendre com a impunitat sinó com a garantia perquè els europarlamentaris exerceixin lliurement sense persecucions polítiques arbitràries.

En altres casos, el suplicatori acaba amb l'aixecament de la immunitat dels diputats europeus per ser jutjats, com va passar amb la líder d'ultradreta francesa, Marine Le Pen, o el seu pare, Jean-Marie Le Pen.

 

 


Una de les sessions del judici del procés al Tribunal Suprem

 

Els passos a seguir

Els passos que hauria de seguir el Tribunal Suprem, segons l'article 9 del reglament de l'Eurocambra, és, en primer lloc, remetre el suplicatori al president del Parlament Europeu, el socialdemòcrata David Sassoli, que ho comunicarà al ple i ho traslladarà a la comissió d'Afers Jurídics.

Aquesta comissió designarà un ponent que examinarà la sol·licitud i, "sense demora però tenint en compte la seva complexitat", formularà una recomanació. Per fer-ho, la comissió "sol·licitarà a les autoritats competents les informacions i els aclariments necessaris", deliberarà a porta tancada i no admetrà esmenes.

També es preveu que l'eurodiputat sigui escoltat i pugui presentar "documents i elements de prova". Si el suplicatori es formula sobre diversos càrrecs, la comissió pot decidir sobre cada un.

 

La comissió, però, segons el reglament, no es pronunciarà sobre la culpabilitat o innocència del diputat "ni sobre la procedència o no procedència de perseguir penalment les opinions o actes que se li atribueixin."

El ple del Parlament Europeu votarà sobre la decisió de la comissió, que s'adoptarà amb la majoria simple del ple. Tot i que la cambra aixequi la immunitat, l'eurodiputat en qüestió no perdria la seva condició com a tal.

La qüestió és que en el cas d'Oriol Junqueras, mentre es tramiti el suplicatori, hauria de quedar en llibertat. L'altra qüestió és si per fer-ho s'ha d'anul·lar la sentència del procés dictada pel Suprem i, si és així, si només s'ha d'invalidar el judici per a Junqueras o per a tots els encausats.

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Oriol JunquerasJudici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut