El secretari general de l'ONU avala els indults i demana "crear condicions per al diàleg"

Carles Puigdemont s'ha reunit a la Casa de la República amb Jordi Sànchez i els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull i Quim Forn

RedaccióActualitzat

El màxim responsable de les Nacions Unides, el portuguès António Guterres, ha avalat els indults als presos independentistes. En una reunió a La Moncloa amb Pedro Sánchez, el secretari general de l'ONU ha donat suport a l'aposta pel diàleg que ha fet el president espanyol per superar el conflicte polític amb Catalunya.

António Guterres, en contra del que és habitual en les visites internacionals a La Moncloa, no ha rebutjat parlar de Catalunya. Tot i la prevenció que no és propi opinar de les qüestions internes dels països, s'ha afanyat a avalar els indults i a apel·lar al diàleg per resoldre les qüestions polítiques.

En una breu compareixença a La Moncloa al costat de Pedro Sánchez, Guterres ha sostingut que no és propi del seu càrrec comentar els afers de política interna dels estats membres de l'ONU. No obstant això, ha subratllat que per ell hi ha un "principi global essencial", que és que "tots els problemes s'han de solucionar políticament" i que "el diàleg és un instrument essencial per solucionar els problemes del nostre temps". En aquest sentit, ha dit, "crear condicions perquè el diàleg pugui fructificar sempre és una cosa molt important en les nostres societats".

António Guterres i Pedro Sánchez dins la Moncloa (EFE/Fernando Alvarado)
António Guterres i Pedro Sánchez dins La Moncloa (EFE / Fernando Alvarado)

Pedro Sánchez, que ha agraït el pronunciament del màxim dirigent de l'ONU, ha reiterat el seu rebuig a un referèndum, també al que ha proposat el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, perquè diu que les consultes divideixen:

"Tot allò que separa la ciutadania, que l'obliga a haver de definir-se en un o altre sentit, pel que fa a les seves identitats, a mi em sembla que el que fa, precisament, és allò que nosaltres volem deixar enrere."

Sánchez ho explicarà dissabte al comitè federal del PSOE, que es fa en un clima intern molt menys tens que fa unes setmanes, abans de la concessió dels indults als presos polítics catalans.
 

Retrobament a la Casa de la República

Quatre dels nou polítics catalans indultats, Josep Rull, Jordi Turull, Quim Forn i Jordi Sànchez, s'han retrobat aquest divendres amb el president Carles Puigdemont a Waterloo. Ha estat la primera vegada que es veien des de l'octubre del 2017. Amb l'indult, han pogut viatjar a Bèlgica i s'han reunit amb els exiliats a la Casa de la República.

L'anècdota de la jornada ha estat que Turull, Rull, Forn i Sànchez han hagut d'esperar uns minuts que els obrissin la porta de la Casa de la República. Jordi Turull es preguntava: "No hi ha ningú?". Jordi Sànchez li ha contestat: "Ens hem esperat tres anys i mig. Ens podem esperar ara".

Trobada de Carles Puigdemont i Lluís Puig amb els dirigents de Junts indultats: Jordi Sánchez, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn (EFE/Leo Rodríguez)
Trobada de Carles Puigdemont i Lluís Puig amb els dirigents de Junts indultats: Jordi Sánchez, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn (EFE / Leo Rodríguez)

Finalment ha estat l'exconseller de Cultura Lluís Puig qui els ha obert la porta i, un cop a dins, han hagut d'esperar que acabés la visita de Puigdemont amb un grup de catalans que l'han anat a visitar.

El retrobament s'ha fet de portes endins. Al cap d'unes hores, Puigdemont ha penjat un vídeo a la xarxa amb imatges de la reunió:

 

Rull ha explicat que ha trobat Puigdemont "més alt" i també ha dit, en clau política, "això sí que ha estat un retrobament".

Puigdemont ha volgut emmarcar la visita dels consellers indultats de Junts que el van acompanyar en el seu govern, Josep Rull, Jordi Turull, Quim Forn, i al secretari general del partit, Jordi Sànchez, en format estrictament privat. El pròxim retrobament de Carles Puigdemont amb un dels polítics indultats podria ser amb Oriol Junqueras.

ARXIVAT A:
IndultsONUProcés catalàPedro SánchezCarles PuigdemontJordi TurullJosep RullJoaquim FornJordi Sànchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut