Madrid

El rei va dir a Milans del Bosch durant el 23-F: "Qui se sublevi, provocarà una guerra civil"

Aquest dimecres es compleixen 30 anys de l'intent de cop d'estat del 23-F. Amb motiu d'aquesta data ha quedat desclassificada una part de l'acte que recollia el contingut d'un ple extraordinari celebrat al Congrés el 17 de març del 1981. En aquella sessió, els diputats van rebre els detalls de com s'havien desenvolupat els esdeveniments d'aquell dia. Uns documents inèdits als quals ara han tingut accés alguns periodistes, tot i que encara són d'ús restringit i no es poden ni filmar ni fotografiar. El text ha fet pública una reveladora conversa entre el rei Joan Carles I i Milans del Bosch en la qual el monarca espanyol posa de manifest la necessitat de frenar el cop d'estat alertant que "qui se sublevi, està disposat a provocar una guerra civil i en serà el responsable".

Actualitzat
30 anys després de l'intent de cop d'estat a Espanya, aquest dimarts s'ha fet públic el contingut d'un tèlex que apareix en la transcripció taquigràfica de la compareixença secreta celebrada davant el ple del Congrés del 17 de març del 1981 del llavors ministre de Defensa, Alberto Oliart, per informar dels detalls del 23-F.

La intervenció del rei Joan Carles I

En aquest tèlex, enviat pel rei Joan Carles I al capità general Milans del Bosch la nit del 23-F, s'hi recullen informacions reveladores en les quals el monarca alerta de la gravetat de la situació i demana que s'aturi la revolta de seguida.

En aquest sentit, el rei adverteix que "qui se sublevi, està disposat a provocar una guerra civil i en serà el responsable" i reclama a Milans del Bosch que retiri les seves tropes de València, tal com li havia ordenat per telèfon hores abans, i que demani al coronel Tejero que "deposi la seva actitud" en nom "d'Espanya primer, i de la corona, després".

Joan Carles I també assegura que "ni abdicaré de la corona ni abandonaré Espanya" i afegeix que "qualsevol cop d'estat no es pot emparar en el rei, perquè és contra el rei".

A més, el text revela diversos moments clau de la llarga jornada al Congrés, i explica amb detalls algun dels motius del fracàs del cop d'estat que atribueix, en bona part, a les intervencions "decisives" del monarca espanyol, a la seva "rapidesa de reflexos" i a la seva "fermesa a l'hora de mantenir l'ordre constitucional".

D'altra banda, el rei també remarca la seva "rotunda decisió de mantenir l'ordre constitucional dins de la legalitat vigent" i afegeix que "després d'aquest missatge ja no puc tornar enrere" mentre remarca que "avui més que mai estic disposat a complir el jurament a la bandera".

El govern tenia "indicis" de "conspiració"

Segons Oliart, encarregat d'exposar els detalls de l'intent de cop d'estat als mateixos diputats que dies abans havien estat retinguts per Tejero, els serveis d'informació no havien pogut anticipar l'acció perquè els seus autors van "anteposar la seguretat a l'eficàcia".

Amb tot, però, reconeix que el govern sí que disposava d'algun "indici" de "conspiració" però no de dades concretes per vaticinar l'intent de cop d'estat.

En la seva compareixença, a més, Oliart també va negar disposar de dades fiables sobre la possible relació dels colpistes amb el llavors president dels EUA, Ronald Reagan, i va afegir que els colpistes "van pecar de la convicció gratuïta" que després de l'assalt al Congrés "es produiria una reacció en cadena" a les forces armades i les forces de seguretat de l'Estat, però no van comptar amb "l'enèrgica i inequívoca actitud del rei, que va destruir l'efecte causat en un primer moment per la utilització del nom de Sa Majestat de forma dolosa".

Les curiositats del 23-F

Però a banda de tota aquesta informació, el 30è aniversari de l'intent de cop d'estat ha donat a conèixer algunes curiositats, com per exemple, el cost dels desperfectes provocats pels colpistes, que va ser d'un milió de pessetes de l'època.

A més, durant aquella nit, els militars que van retenir als diputats van generar una inflada factura de bar i cuina que va pujar fins a les 200.000 pessetes, que incloïa xampany francès i pernil, entre d'altres coses.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut