Madrid

El PSOE i el PP tanquen la llista de vocals per renovar el CGPJ després de dos anys

El PSOE i el PP han tancat finalment la llista de vocals que escollirà el Parlament per compondre el nou Consell General del Poder Judicial. La renovació d'aquest òrgan de jutges i magistrats feia dos anys que estava bloquejada per la manca d'acord. La llista amb els noms dels vint candidats -nou de proposats per socialistes, nou pel grup popular, un per CiU i un altre pel PNB- ja s'ha fet pública. Una de les qüestions que trobarà sobre la taula el nou CGPJ és el recurs contra l'Estatut de Catalunya.

Actualitzat

Feia dos anys que l'òrgan de govern dels jutges estava bloquejat, i el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder de l'oposició, Mariano Rajoy, s'havien compromès a renovar-lo abans d'iniciar el curs. L'obertura oficial de l'any judicial, a més, es va ajornar fins a final de mes, a l'espera d'arribar a un acord.

Finalment, doncs, aquest dimarts s'ha pactat la llista de vint vocals del Consell General del Poder Judicial, abans de les vuit del vespre, que era el termini que s'havien marcat José Antonio Alonso i Soraya Sáenz de Santamaría, portaveus parlamentaris del PSOE i el PP, respectivament. Ara, els membres del CGPJ tindran com a tasca més immediata triar el president.

El PSOE i el PP han proposat nou noms cadascun, i els altres dos han quedat en mans de CiU i del PNB, amb qui els socialistes esperen pactar. La llista l'hauran d'aprovar el Congrés i el Senat per majoria de tres cinquens. 

José Antonio Alonso s'ha mostrat satisfet pel pacte perquè és un acord que "introduirà establitat" i serà bo per als ciutadans, ja que, segons ha assegurat, serà "imparcial i farà una bona política de nomenaments i de relacions amb la resta d'organismes de l'Estat". Sáenz de Santamaría, per la seva banda, ha afirmat que s'ha fet "un primer pas, un pas important", però ha destacat que el PP no es quedarà aquí, sinó que ara "s'obre un nou procés de modernització de la justícia".

Nou del PSOE, nou del PP, un de CiU i un del PNB

Entre els nous membres del Consell General del Poder Judicial, el PSOE ha proposat Margarita Robles, jutge i magistrada del Tribunal Suprem, que ha estat secretària d'Estat d'Interior i ha fet gran part de la seva carrera judicial a Catalunya. Robles serà probablement la presidenta del renovat Consell General del Poder Judicial.

Per la seva banda, el Partit Popular ha proposat, entre d'altres, la també jutge Gema Gallego, instructora de l'anomenat "cas de l'àcid bòric". A la llista també hi destaca Manuel Torres Vela, de l'associació judicial Francisco de Vitoria, que fins ara no tenia representació a l'ens, i el president del Col·legi Nacional de Secretaris Judicials, Antonio Dorada.

Convergència i Unió, que té dret a proposar un dels membres, nomenarà, amb tota probablitat, l'advocat Ramon Camp, que ha estat diputat al Parlament durant diverses legislatures i vicepresident de la Mesa, a més de ser un dels ponents de l'Estatut. Pel que fa al candicat proposat pel PNB, serà Margarita Uría Etxebarría, diputada dels nacionalistes bascos en la legislatura anterior.

Els 20 vocals nous

Juristes triats pel PSOE: 

Almudena Lastra de Inés, fiscal de la Secretaria Tècnica de la Fiscalía General de l'Estat.
José Manuel Gómez Benítez, advocat i catedràtic de Dret Penal.
Gabriela Bravo Sanestanislao, fiscal i presidenta del Secretariat de la Unió Progressista de Fiscals.
Margarita Robles Fernández, magistrada de la Sala Tercera del Tribunal Suprem (Jutges per la Democràcia).
Carles Cruz Moratones, magistrat de l'Audiència Provincial de Girona (Jutges per la Democràcia).
Miguel Carmona Ruano, president de l'Audiència Provincial de Sevilla (Jutges per la Democràcia).
Inmaculada Montalbán Huertas, magistrada de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (Jutges per la Democràcia). 
Manuel Torres Vela, president de la Secció IV de l'Audiència de Màlaga (Associació Francisco de Vitoria).
Félix Azón, magistrat de la Sala del Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (Associació Francisco de Vitoria). 


Juristes triats pel PP: 

Fernando de Rosa Torner, magistrat en excedència, professor universitari i conseller de Justícia i Administracions Públiques del País Valencià.
Claro José Fernández Carnicero, inspector d'Hisenda i lletrat de les Corts Generals.
Antonio Dorado Picón, president del Col·legi Nacional de Secretaris Judicials.
Pío Aguirre Zamorano, president de l'Audiència Provincial de Jaén (Associació Professional de la Magistratura, APM)
Manuel Almenar Berenguer, president de l'Audiència Provincial de Pontevedra (APM).
Concepción Espejel Jorquera, presidenta de l'Audiència Provincial de Guadalajara (APM).
Gema Gallego Suárez, magistrada del Jutjat d'Instrucció 35 de Madrid (APM).
Miguel Collado Nuño, magistrat de l'Audiència de Barcelona (APM).
Antonio Montserrat Quintana, magistrat de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Barcelona.

Jurista triat per CiU:

Ramon Camp i Batalla, advocat, exportaveu de CiU al Senat i vicepresident del Parlament de Catalunya, així com un dels redactors de l'Estatut de Catalunya.

Jurista triada pel PNB:

Margarita Uría Etxebarría, advocada i exdiputada del PNB, va exercir de portaveu dels nacionalistes a la Comissió de Justícia del Congrés i presidenta de la de Sanitat.

Anar al contingut