Picabaralles constants entre Salvini i Di Maio (EFE)
Picabaralles constants entre Salvini i Di Maio (EFE)
Roma

El primer ministre italià amenaça de dimitir si Salvini i Di Maio no fan les paus

L'advertiment de Giuseppe Conte arriba tot just després d'unes eleccions europees que han reforçat el vicepresident Salvini

RedaccióActualitzat

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, amenaça de dimitir si no s'atura la confrontació entre els dos partits de govern, la Lliga de Matteo Salvini i els antisistema del Moviment 5 Estrelles de Luigi di Maio. L'advertiment de Conte arriba tot just després d'unes eleccions europees que han reforçat Salvini, vicepresident i ministre de l'Interior, que ha fet del combat contra la immigració el seu principal objectiu.

Es tracta d'un ultimàtum directe, sense ambigüitats, de Conte als líders de les dues formacions que donen suport al seu govern. El premier diu que l'executiu no està en un punt mort però adverteix que, davant les mesures que s'han de posar en marxa en el segon any de govern, es requereix coratge i temps, i també deixar de banda les polèmiques i el clima de campanya electoral permanent.

 

Advertiment de Conte a Salvini i Di Maio perquè deixin de barallar-se (EFE)


Giuseppe Conte explica que el govern no es pot limitar a funcionar de manera rutinària i, per tant, subratlla que té la intenció de plegar si no hi ha una resposta clara, inequívoca i ràpida. Segons el primer ministre, el país no pot esperar:

"No intentaré quedar-me aquí a qualsevol cost per no enfonsar-me, amb la sola intenció d'allargar la meva estada en aquest palau, el Palazzo Chigi. Si els membres de la coalició no assumeixen les seves responsabilitats, com he demanat, i els seus comportaments no són coherents i consistents, amb la transparència i lleialtat amb què jo sempre he actuat, i d'acord amb la Constitució, posaré el meu càrrec a disposició del president de la República".


Resposta de Salvini i Di Maio

Tant la Lliga com el Moviment 5 Estrelles diuen que el govern de coalició ha de tirar endavant. Salvini defensa la continuïtat de l'aliança però adverteix que calen reformes:

"No tinc cap intenció de fer caure el govern. Però al govern li paguen per fer, als ministres els paguen per fer, al president li paguen per fer. No per dubtar, ni per aturar ni per ajornar"


Durant la compareixença informativa de Conte, el controvertit líder de la Lliga i vicepresident de l'executiu reaccionava a través de les xarxes socials traient pit:

"Mai hem deixat de treballar, evitant respondre a polèmiques i insults, i els italians ens ho han reconegut amb 9 milions de vots a les europees. La Lliga vol anar endavant i no podem perdre temps."


Mentrestant, Di Maio, debilitat per les eleccions al contrari que Salvini, s'ha declarat disposat a reunir-se en qualsevol moment amb la Lliga per mirar de resoldre les seves diferències. Tot i mostrar-se receptiu, el líder de 5 Estrelles posava límits als atacs:

"Aquesta és l'única majoria possible que pot servir millor al país. Serem lleials també nosaltres, però prou atacs als nostres ministres."


Des de l'oposició, el Partit Demòcrata ha demanat que Conte comparegui davant del Parlament per explicar si hi ha una crisi de govern.

 

 

 

ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut