El jurista Giuseppe Conte, sortint del Quirinal (EFE)
El jurista Giuseppe Conte, sortint del Quirinal (EFE)

Conte accepta formar un govern de coalició de l'M5S i la Lliga a Itàlia

Actualitzat

S'ha desencallat la crisi política a Itàlia. Finalment, el jurista Giuseppe Conte ha rebut l'encàrrec del president Sergio Mattarella per formar govern i està a punt de néixer el primer govern del Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord. En una trobada de poc més de mitja hora, Conte ha presentat al president de la República la llista definitiva de membres del gabinet.

El nou govern ha estat possible perquè el M5S i la Lliga han pactat un nou executiu després que el president italià va vetar un euroescèptic, Paolo Savona, com a ministre d'Economia. Ara, aquesta cartera l'ocuparà un candidat que té el vistiplau de Mattarella: l'economista Giovanni Tria. Tot i això, Savona serà el ministre encarregat de les relacions amb la Unió Europea.

A l'executiu, Conte estarà flanquejat pels líders de les dues formacions, Luigi di Maio i Matteo Salvini, com a vicepresidents. El M5S, la formació més votada en les eleccions del 4 de març, tindrà nou ministeris, mentre que la Lliga en tindrà sis.

La presentació d'aquest govern arriba després d'una profunda crisi suscitada pel veto de Mattarella a Savona després d'haver encarregat formar govern a Conte fa deu dies. El president de la República va encarregar la formació d'un govern a l'economista Carlo Cottarelli, una opció rebutjada pels dos partits que formaran l'executiu. Finalment, després de la renúncia de Cottarelli, Di Maio i Salvini han aconseguit pactar un nou executiu. Amb aquest acord, si no hi ha sorpreses d'última hora, es descarten la creació d'un govern tècnic i eleccions anticipades a Itàlia.

 

ARXIVAT A:
Unió Europea
Anar al contingut