Línia elèctrica
El preu de l'energia permet que l'IPC es moderi malgrat que els aliments segueixen pujant (Europa Press/Eduardo Parra)

El preu de l'energia salva ara la inflació: l'IPC tancarà l'any per sota del 6%

L'IPC avançat es modera al desembre al 5,8% per la llum i la gasolina, però la inflació subjacent -- la que no inclou energia ni aliments no elaborats -- escala fins al 6,9%

RedaccióActualitzat

Els preus pugen, però pugen menys. Les últimes dades de l'índex de preus de consum (IPC), situen la inflació en el 5,8% interanual.

Són les xifres de l'IPC avançat que ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística. És la dada més baixa des del novembre de l'any passat.

La dada -- que és provisional i no es confirmarà fins a mitjans de gener -- queda cinc punts per sota del pic assolit el mes de juliol, quan la inflació va escalar fins al 10,8%, el nivell més alt des del setembre del 1984.


Preocupa la inflació subjacent

Tot i la moderació, hi ha una dada que preocupa: la inflació subjacent. Aquest indicador assenyala la inflació sense tenir en compte els preus de l'energia i els aliments no elaborats (les collites). Al contrari que l'IPC general, el subjacent creix i se situa al 6,9%.

A la pràctica, la inflació subjacent retrata els preus de productes que triguen més a baixar o a pujar, o que directament no baixen un cop ja han arribat a un preu. Els carburants o els preus dels cereals poden fluctuar més i per això s'exclouen del càlcul.

Una inflació subjacent alta pot augurar un augment de l'IPC general en un futur. A més, implica que l'augment de preus s'ha estès encara més, i s'han encarit productes i serveis que o bé trigaran a baixar o bé ja no ho faran mai més.

L'exemple més clar, els preus d'una bugaderia o el menú d'un restaurant, que un cop puja, ja no torna a baixar.

Malgrat tot, des del servei d'estudis de la cambra de comerç de Barcelona creuen que aquesta escalada també s'acabarà frenant. De moment la cambra preveu que la inflació es mantindrà en nivells elevats, com a mínim, durant tot l'any que ve.  

Baixa per l'energia i els carburants

Segons l'INE, la moderació de l'IPC interanual es deu, principalment, als preus de l'electricitat i els carburants. Comparats amb el 2021 l'electricitat ha pujat menys i la gasolina ha registrat un descens.

A l'altra banda, el vestit i el calçat, són el que més puja, tot i que el preu també està per sota del de desembre del 2021. Pugen també el tabac i els aliments elaborats.

Un dona es mira el tiquet de la compra del supermercat
Un dona es mira el tiquet de la compra del supermercat (iStock)

El preu de l'energia torna a baixar

Com a exemple, el preu de l'electricitat s'ha desplomat aquest divendres al mercat majorista: el megawatt hora es pagarà avui a 5,47 euros, un 66% menys que ahir. És un preu que no es veia des del febrer.

La davallada s'explica per l'elevada producció d'energia eòlica, que, segons els experts, es mantindrà durant els pròxims dies. També hi ha menys demanda perquè moltes fàbriques estan tancades i per les altes temperatures per a aquesta època de l'any.

Amb tot, si no s'apliqués l'anomenada excepció ibèrica, que limita el preu del gas destinat a la generació elèctrica, avui es pagarien uns 45 euros més per cada megawatt hora.

Revisió de convenis

La dada IPC interanual de desembre s'utilitza en alguns convenis com a referència per a les revisions salarials.

Aquells convenis que continguin una clàusula de salvaguarda per compensar la pujada inicial de l'any amb l'IPC interanual del desembre hauran de prendre com a referència el percentatge que l'INE acabi confirmant el 13 de gener, quan es publiqui la dada definitiva.

ARXIVAT A:
EnergiaIPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut