La factura de la llum més alta de la història

El preu de la llum, cada cop més desorbitat: s'encareix 19 euros en 24 hores

El preu del megawatt hora passa de 153,43 euros a gairebé a 173 euros

RedaccióActualitzat

L'evolució dels preus de l'electricitat als mercats majoristes no dona treva. Aquest dimarts, l'electricitat es paga de mitjana per sobre dels 153 euros el megawatt hora, però dimecres el preu serà estratosfèric: prop de 173 euros, 19 euros més que aquest dimarts, una pujada mai vista en 24 hores.

 

Es tracta d'una espiral alcista sense precedents, tal com mostra l'evolució diària dels preus des de l'1 de gener del 2019.

 

El terratrèmol de preus inclou baixades, que solen coincidir amb cap de setmana. Per veure l'increment més net s'ha d'agrupar l'evolució per mitjanes mensuals. Es veu que la mitjana d'aquest mes de setembre situa els preus per sobre dels 140 euros el megawatt hora, i encara queda la meitat del mes.

 

Aquest preu és més del triple del que es pagava el setembre de l'any passat, en plena pandèmia, i un any abans, el setembre del 2019, també era més moderat que no pas ara. 

La pregunta és clara: es pot fer alguna cosa per evitar que l'escalada continuï o fins i tot abaixar aquests preus?

La subhasta d'aquest dimarts coincideix amb la iniciativa del govern espanyol de controlar-ne el preu, retallant els beneficis extraordinaris a les elèctriques, prorrogant la baixada de l'IVA al 10% i reduint al mínim l'impost especial de l'electricitat.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut