Juan Carlos Cueto ha declarat aquest dimecres a l'Audiència Nacional (Alberto Ortega/Europa Press)

El presumpte cervell del cas Koldo diu que van tenir pocs beneficis i ho feien per ajudar

Juan Carlos Cueto ha declarat durant menys de mitja hora a l'Audiència Nacional

Redacció/agènciesActualitzat

Paral·lelament a la crisi política, el cas Koldo segueix el seu camí judicial a l'Audiència Nacional.

Aquest dimecres ha declarat a l'Audiència Nacional un dels empresaris considerats clau en la trama de compra de mascaretes, Juan Carlos Cueto, que la Fiscalia creu que era el cervell de la suposada trama de corrupció que ha fet convulsionar el PSOE.

En una declaració curta, de poc menys de mitja hora, Cueto ha negat les acusacions i ha dit que no va pagar comissions il·legals per aconseguir l'encàrrec per part del ministeri que dirigia José Luis Ábalos.

El responsable de la societat Soluciones de Gestión ha respost només les preguntes del seu advocat i ha dit que l'import de les mascaretes va ser just, segons un informe de la consultora KPMG.

Fins i tot ha assegurat que la transacció va tenir un marge de benefici escàs --entre un 10% i un 13%-- i que l'operació es va fer per intentar ajudar els espanyols en plena pandèmia.

Tot i això, el jutge Ismael Moreno li ha prohibit sortir de l'Estat, tal com havia demanat la Fiscalia, que comptava amb el suport de les acusacions particulars del PP i Vox.


54 milions sota sospita

Cueto ha estat citat aquest dimecres com a investigat una setmana després de l'operació Delorme, en què van ser detingudes 20 persones, entre elles Koldo García, el que va ser assessor de l'exministre de Transport José Luis Ábalos.

La Fiscalia sosté que Soluciones de Gestión, a la qual es van adjudicar els vuit contractes que estan sota sospita per uns 54 milions d'euros, "hauria estat emprada com una empresa instrumental en un projecte comú" entre els empresaris Víctor de Aldama i Juan Carlos Cueto.

Així, calcula que les adjudicacions investigades "van generar un benefici econòmic" a De Aldama de 5,5 milions d'euros i a Cueto, "titular de fet de la mercantil", de 9,6 milions d'euros.

A més, sosté que l'exassessor d'Ábalos podria haver aportat informació sobre els processos d'adjudicació de material sanitari que afectaven el Ministeri de Transports, a canvi de comissions.

Soluciones de Gestión també va resultar adjudicatària de diversos contractes dels serveis de salut de les illes Canàries i de les illes Balears, del maig del 2020, uns casos que estan sobre la taula de la Fiscalia europea perquè afecten fons comunitaris.
 

El front d'Air Europa

En paral·lel, el digital El Confidencial ha apuntat aquest dimecres a una possible ampliació de la trama que afectaria Air Europa.

Aquest episodi també tindria com a protagonista Koldo García, mentre que De Aldama podria haver rebut pagaments de 10.000 euros mensuals de Globalia, l'empresa propietària de l'aerolínia.

Hauria estat l'any 2020, quan el govern de Sánchez, amb Ábalos a Transports, negociava el rescat de la companyia i una desena de contractes per fer portar el material sanitari a Espanya en plena covid.  

En concret, el hòlding de la família Hidalgo va transferir els diners a una mercantil anomenada MTM 180 Capital SL, que, segons la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, va ser utilitzada per De Aldama per canalitzar part de les suposades comissions il·legals que cobrava la trama per alterar contractes públics, informa el diari.

Globalia assegura que les operacions de la companyia per portar per via aèria el material mèdic adquirit a la Xina per part del govern espanyol es van fer "dins del transcurs normal de negociació, a preu de mercat i sense que es paguessin comissions de cap mena".

Tot i això, la companyia admet que va contractar l'empresa de Víctor de Aldama el setembre del 2019, com a assessora externa i per un període "que no va arribar a l'any".

El novembre de l'any 2020, el govern espanyol va procedir al rescat de la companyia aèria Air Europa, amb una dotació de 475 milions a compte del fons de suport a la solvència, destinat a donar suport a companyies estratègiques que s'havien vist impactades per la pandèmia de la covid.

La companyia assegura que el préstec va complir tots els requisits. "Érem una empresa del sector turístic que tenia els avions aturats, per la qual cosa érem totalment susceptibles de rebre aquest préstec", conclouen des del hòlding de la família Hidalgo.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióAudiència NacionalJosé Luis ÁbalosCas koldo
Anar al contingut