Bagdad

El president iraquià, Jalal Talabani, arriba a l'Iran per tractar sobre la seguretat a l'Iraq amb el seu homòleg iranià, Mahmud Ahmadinejad

Després de l'ajornament de dissabte, finalment, el president iraquià, Jalal Talabani, ha començat aquest vespre una visita de dos dies a l'Iran. El mandatari iraquià ha reconegut que l'objectiu principal de la seva estada es concentra en la seguretat de l'Iraq, que passa per un moment extremadament delicat després de l'atemptat de dijous, en què van morir uns 200 musulmans xiïtes. Per la seva part, el president iranià, Mahmud Ahmadinejad, ha reiterat que un Iraq segur afavoreix tota la regió. Aquesta visita és tolerada pels Estats Units i encoratjada pel Regne Unit.

Actualitzat

L'objectiu declarat del viatge és aprofundir en les relacions de tots dos països i tractar sobre la seguretat a l'Iraq, després que tant els Estats Units com la Gran Bretanya han demanat la implicació de l'Iran en la crisi. En qualsevol cas, el portaveu de Talabani, Iwa Asman, no ha donat detalls del programa.

El viatge de Jalal Talabani té lloc després que aquest matí s'hagi aixecat el toc de queda imposat dijous després de l'atemptat múltiple en què van morir unes 200 persones. Les relacions entre els dos països no són dolentes, tot i que els Estats Units acusen els iranians de fomentar o, com a mínim, tolerar, l'entrada d'elements de la insurgència a l'Iraq per la seva frontera. Precisament, el president nord-americà, George Bush, s'entrevistarà aquesta setmana amb el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, a Jordània.

Pel que fa a la implicació iraniana en la crisi del país veí, el president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, va dir ahir que està disposat a ajudar els EUA a l'Iraq sempre que retirin les tropes. Això és el que demana un sector de l'opinió pública nord-americana, però un informe de l'anomenat Grup d'Estudi sobre l'Iraq ho desaconsella a la Casa Blanca. Aquesta comissió, formada per republicans i demòcrates, recomana, en canvi, al govern de Bush aprofundir les relacions amb Síria i l'Iran per resoldre el conflicte iraquià.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut