Imatge del ple municipal d'aquest divendres
Imatge del ple municipal d'aquest divendres

El ple de Tarragona aprova destinar part de la Tabacalera a un centre universitari

Actualitzat

ACN Tarragona - El ple de Tarragona ha aprovat aquest divendres destinar el mòdul 5 de l'edifici de la Tabacalera a la construcció i gestió d'un centre universitari i de Formació Professional. Amb els vots a favor del PSC, ERC i Junts per Tarragona i els vots en contra de PP, Vox i En Comú Podem, el consistori ha decidit cedir l'espai a l'Escola Universitària de la Salut i l'Esport (EUSES) per un període de 40 anys: els primers 20 de forma gratuïta i els 20 darrers amb un cànon anual d'uns 212.000 euros. EUSES vol desenvolupar un nou campus per impartir estudis en l'àmbit de l'esport, la salut i la tecnologia, amb una inversió estimada d'uns 4,5 MEUR. L'empresa té un centre adscrit a la URV en la branca de ciències de la salut.

El mòdul 5 de la Tabacalera té vora 3.000 metres quadrats i tot l'edifici porta disset anys tancat. Es troba en la seva majoria en estat de degradació, tret d'una nau on hi ha dependències municipals, l'arxiu històric de la ciutat i la Capsa de la Música. Paral·lelament hi ha un projecte damunt la taula perquè el ministeri de Cultura hi col·loqui la biblioteca provincial, que ocuparia bona part de l'immoble, així com destinar una zona al Mèdol - Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona.

"La nostra prioritat és omplir espais buits", ha afirmat el conseller de Patrimoni, Ignacio García, que ha defensat anar de la mà d'empreses privades perquè el consistori no té prou recursos per arreglar tot l'edifici i no seguir "en el dia de la marmota". Alhora, ha defensat que "no es regala l'espai" i que EUSES començarà a pagar el cànon quan hagi amortitzat la inversió.

PP, Vox i En Comú Podem han estat els partits que hi han votat en contra, essencialment per la durada de la concessió, perquè consideren que se cedeix gratuïtament l'espai i perquè les obres que es facin ara per part de l'empresa no seran útils per la ciutat l'any 2066. De fet, EUSES havia demanat una cessió per 20 anys tot i que finalment el consistori n'hi ha atorgat 40. Alguns partits, com En Comú Podem fins i tot han posat en dubte que s'hi pugui impartir el grau de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport (CAFE), perquè EUSES ja l'està fent a Amposta. L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha sostingut que no regalen l'espai perquè la propietat continuarà sent municipal.

Aparcament

L'altre gran tema del plenari han estat les zones d'aparcament regulades. El debat s'ha iniciat arran d'una moció d'ERC que pretenia deixar sense efecte les noves zones de zones verdes i blaves aplicades pel govern municipal (PSC), especialment a l'entorn de l'hospital Joan XXIII i al barri de Tarragona 2. "El que estan fent és un error immens. Penalitza els veïns, malalts, familiars i al personal. Si la idea és recaptar, està mal muntat perquè els carrers estan buits", ha afirmat el conseller Xavier Puig. "Enlloc de fer una tasca educativa de que els carrers han de ser per la gent, acaben encabronant a tothom", ha etzibat el portaveu d'ECP, Jordi Collado. Al final, el text no ha prosperat perquè hi ha hagut vuit vots a favor (ERC i ECP), nou en contra (PSC) i deu abstencions (PP, Vox i JxCat).

La consellera de Mobilitat, Sonia Orts, ha defensat els canvis en les zones regulades al·legant que s'han fet a partir dels informes tècnics i que estan vinculades amb la Zona de Baixes Emissions que ha de començar-se a aplicar a partir de 2025. En aquest sentit, i en relació amb la zona de l'entorn de Joan XXIII, l'alcalde ha expressat el malestar amb la Generalitat per no haver previst un aparcament per als treballadors de l'hospital quan es facin les obres d'ampliació, i ha afegit que ha demanat al conseller de Salut, Manel Balcells, que estudiï una solució.

Anar al contingut