Protesta pel suposat assassinat del periodista saudita davant del consolat de l'Aràbia a Istanbul (Reuters)
Protesta pel suposat assassinat del periodista saudita davant del consolat de l'Aràbia a Istanbul (Reuters)

El periodista saudita desaparegut podria haver estat esquarterat pels serveis secrets

Augmenten les sospites sobre l'assassinat de Jamal Kashoggi en mans dels serveis secrets de l'Aràbia Saudita

Actualitzat

Segons el diari progovernamental turc "Sabah", fins a 15 agents dels serveis secrets de l'Aràbia Saudita haurien viatjat al consolat del seu país a Turquia per assassinar el periodista dissident Jamal Kashoggi. El periodista, molt crític amb el poder de la monarquia dels Saud, va ser vist per últim cop el 2 d'octubre, entrant al consolat per recollir uns papers per poder-se casar.

El diari turc no només ha publicat els noms i les edats dels integrants de l'equip, també mostra imatges enregistrades per les càmeres de seguretat de l'exterior del consolat d'Istanbul, on es veuen cotxes anant i venint.

També publica les imatges enregistrades per les càmeres de dos hotels, on s'observa com alguns del presumptes membres de la intel·ligència surten amb maletes pesants dels hotels, quan la majoria no va ni pernoctar.

Hi ha molts interrogants. On és el cos de la víctima? Per què els 15 saudites membres dels serveis secrets, entre els quals hi havia un forense, van sortir en dos vols privats diferents des d'Istanbul? Per què el consolat va donar festa als seus empleats turcs precisament el dia de la visita de Jamal Kashoggi?

El Ministeri d'Exteriors turc ha anunciat aquest dimarts que registraran el consolat "en el marc de les investigacions". De fet, divendres passat, el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, ja va dir en una entrevista a l'agència Bloomberg que el periodista havia entrat al consolat, però també n'havia sortit, i animava les autoritats turques a registrar el consolat quan volguessin.

Els Estats Units, Turquia i diversos països occidentals han exigit a l'Aràbia Saudita que ho demostri.

Precisament aquest dimecres, la parella de Kashoggi, Hatice Cengiz, ha escrit una columna al "The Washington Post" reclamant al president nord-americà, Donald Trump, i la primera dama, Melania Trump, que ajudin a "aportar llum" sobre la desaparició del seu promès:

 

"Jamal és una persona valuosa, un pensador exemplar i un home valent que ha lluitat pels seus principis. No sé si podré seguir vivint, sabent que va ser segrestat o assassinat a Turquia."

 

La relació amb l'Aràbia Saudita és una de les prioritats de la Casa Blanca de Trump, que va escollir aquest país per al seu primer viatge a l'estranger com a president, l'any passat.

Notícia relacionada: El govern espanyol fa marxa enrere i manté la venda de 400 bombes a l'Aràbia Saudita

Com a periodista, Khashoggi col·laborava amb "The Washington Post" i va entrevistar el líder d'Al-Qaeda, Ossama bin Laden, en diverses ocasions a l'Afganistan i el Sudan. També va ser l'editor del diari "Al Watan".

Feia un any que s'havia exiliat als Estats Units després d'haver criticat decisions del príncep hereu del seu país i d'haver-se posicionat en contra de la intervenció militar saudita al Iemen.

Notícia relacionada: Detingut a l'Aràbia Saudita per esmorzar amb una dona i difondre-ho a la xarxa

ARXIVAT A:
Trump Pròxim Orient Llibertat de premsaAràbia SauditaJamal Khashoggi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut