Imatge del vídeo penjat a Twitter que ha suposat la detenció de l'home
Imatge del vídeo penjat a Twitter que ha suposat la detenció de l'home
Jiddah

Detingut a l'Aràbia Saudita per esmorzar amb una dona i difondre-ho a la xarxa

Molts saudites aplaudeixen la mesura i demanen que ella també sigui castigada, mentre altres es mostren crítics amb el règim

RedaccióActualitzat

Un ciutadà egipci ha estat detingut aquest cap de setmana a l'Aràbia Saudita.

Quin delicte ha comès? Doncs esmorzar compartint taula amb una dona i pujar les imatges a la xarxa.

Ella seria una companya de feina -potser saudita, però no està clar- i són en un lloc públic, un hotel de Jiddah.

Els 30 segons que va penjar a Twitter no van trigar a fer-se virals. De fet, l'etiqueta -en àrab- "egipci esmorzant amb una saudita" va ser "trending topic" en el regne del golf Pèrsic.

En les imatges se'ls veu a ell i a una dona -que porta un vel integral- esmorzant sense cap altra companyia.

 

 

Més que menjar, de fet, seuen en una actitud relaxada i enjogassada. Cap al final del vídeo, a més, ella sembla que li dona de menjar directament, fet que ha estat considerat especialment ofensiu per algunes persones.

La llei de l'Aràbia Saudita obliga les dones a menjar separades dels homes solters en llocs de treball i restaurants.

Les dones, de fet, han d'anar acompanyades d'un "guardià" masculí per fer la majoria de les activitats quotidianes. Acostuma a ser el pare o el marit, o també un germà o un fill.

L'home ha estat detingut pel Ministeri de Treball i Desenvolupament Social, acusat de "cometre diverses violacions de la llei i ocupar un lloc reservat exclusivament per a ciutadans saudites".

Segons la cadena de televisió Alhurra, l'home podria ser acusat d'assetjament sexual a la feina i enfrontar-se a una pena de fins a cinc anys de presó.

Segons el diari "Al-Riyadh", la dona hauria estat interrogada per la policia.

Molts retrets a la xarxa

A banda de molt compartides, les imatges també han estat molt criticades. Força saudites consideren reprovable l'actitud de l'home i la dona, i es pregunten per què no la detenen a ella i no a ell. Es dona el cas, fins i tot, d'una usuària de Twitter que diu que vol que la dona també sigui castigada.

Una altra usuària, en canvi, defensa que "les relacions entre col·legues" han de ser possibles més enllà del gènere. Considera que dues persones "han de poder riure o menjar" en el marc de les "relacions entre éssers humans". A més, considera "un error" veure les relacions de les dones amb algú altre "com una relació sexual en un dormitori".

Altres ciutadans s'han expressat en el mateix sentit, mentre que d'altres critiquen els prínceps saudites i algú, fins i tot, acusa Qatar i els Germans Musulmans de la difusió del vídeo.

Sorpresa a Egipte

Des d'Egipte, en canvi, la reacció generalitzada ha estat de sorpresa. Molts ciutadans es pregunten com pot ser que això passi justament ara que les dones han vist reconeguts alguns drets i el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, semblava partidari d'una certa obertura.

ARXIVAT A:
Aràbia Saudita
Anar al contingut